Jen od silvestrovské půlnoci do rána na Nový rok přitom posádky musely vyjet k více než sto dvaceti případům. Desítky lidí se zranily při pádu, k tvrdému dopadu na zem jim přitom výrazně pomohl alkohol.

„Nejčastější byla lehčí nebo středně těžká poranění hlavy a končetin. Šlo o pády na ulici, ze schodů, z laviček, také ze židlí v restauracích, při tanci a podobně. Mezi další časté úrazy patřila řezná zranění rozbitým sklem, výplněmi dveří, sklenicemi, která si postižení sami přivodili," uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Dodal, že zasahovali i u případů, kdy pacienti posádce tvrdili, že byli napadeni. „Ve všech případech se jednalo o lehká či středně těžká zranění končetin či hlavy. Jen od půlnoci do rána záchranáři tak ošetřili pětapadesát osob," upřesnil Humpl.

Kvůli opilosti či intoxikaci alkoholem muselo být ošetřeno patnáct lidí, nejmladším bylo přitom sedmnáct let.

Pokud jde o úrazy pyrotechnikou, záchranná služba v Moravskoslezském kraji nezaznamenala případy, kdy by byl přímo ohrožen život. Devět pacientů v této souvislosti ale potřebovalo ošetření záchranářů. Humpl upřesnil, že čtyřiadvacetiletý muž v Rýmařově si při odpalování petardy poranil obličej. Pětiletá dívka z Novojičínska utrpěla po půlnoci při výbuchu světlice popáleniny dolních končetin. Jen o několik minut později vybuchlá pyrotechnika popálila hlavu, krk a hrudník dvaatřicetiletému muži z Frýdecko-Místecka. Pacient nakonec skončil v péči lékařů popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Na tomto specializovaném pracovišti se ze zranění léčí i dvanáctiletý chlapec z Novojičínska, kterému podomácku vyrobená petarda vážně zranila obličej.

Ve stejné době zasahovala posádka u jiného muže na Frýdecko-Místecku. „Odpaloval zábavní pyrotechniku a ta mu explodovala v ruce. Sedmačtyřicetiletý pacient přišel o články dvou prstů," konstatoval Humpl.

Lidé ale volali záchrannou službu i v případech, kdy došlo k drobnému poranění, které mohli ošetřit vlastními silami. Jedna ze situací hraničila až se zneužitím. „Ve třiadvacet hodin vyjížděla posádka rychlé lékařské pomoci v Ostravě k bezvědomí u mladé ženy. Když záchranáři dorazili na místo, nalezli „pacientku" tančící s dalšími účastníky oslavy. Přítomní posádce sdělili, že dotyčná zkolabovala, tak jí dali „umělé dýchání a masáž a už je to dobré", nic po záchranářích nepotřebují a pomoc odmítli," popsal Humpl.

VÍCE O VÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU A LOUČENÍ SE STARÝM V ULICÍCH OSTRAVY PŘINESEME VE STŘEDEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO DENÍKU.