Elišce Blažkové je téměř osmdesát let. Žije sama ve dvoupokojovém bytě v centru Ostravy. Protože by nájem z důchodu neutáhla, pravidelně žádá o příspěvek na bydlení. Peníze dostávala složenkou, teď se to má změnit. Nově by si částku měla vyzvedávat prostřednictvím sociální karty neboli sKarty. „Nikdy jsem žádnou kartu neměla a bojím se, že ji nebudu umět používat. Je to pro mě zbytečný stres," obává se novinky důchodkyně. Karty budou nově používat všichni ti, kteří pobírají jakékoli dávky.

„Přes účty sKaret půjdou veškeré dávky, kromě důchodu a nemocenské, tedy příspěvky na bydlení, na péči i dávky v hmotné nouzi," sdělila ředitelka ostravské pobočky úřadu práce Yvona Jungová. Klienti budou mít podle ní několik možností, jak s financemi naložit. „Pokud mají běžný účet, mohou na úřadě práce zadat trvalý příkaz a peníze jim budou bezplatně převedeny. Lidé budou také moci vybírat peníze z bankomatu. U České spořitelny, která sKarty provozuje, mají jeden výběr z každé dávky zdarma," vysvětlila Jungová. Sociální kartu budou přijímat v obchodech, ale nebude možné s ní platit například v hernách," doplnila.

O složenku musí požádat

Možnost je tady i pro ty, kteří chtějí stále dostávat peníze složenkou. Pokud o to požádají, úřad jim vyhoví. „Do konce roku bude tato služba zdarma, poté budeme účtovat poštovné," zmínila Jungová.

V těchto dnech se sKarty teprve testují. Do kraje jich dorazilo zatím asi jen sto. „Rozdali jsme je části našich klientů a požádali je, aby vyzkoušeli, jak karty fungují a zda se s nimi dalo bez problémů platit," řekla Jungová s tím, že plošně by se karty měly zavést zhruba ve druhé polovině srpna. Sociální karty, které zavádí ministerstvo práce a sociálních věcí, by měly lidem usnadnit komunikaci s úřady. Klient pouze přiloží svou kartu na čtecí zařízení a úředníkovi se ihned zobrazí všechny potřebné údaje. Speciální verze sKarty budou složit také jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P. Odpůrci sociálních karet naopak tvrdí, že budou výhodné především pro Českou spořitelnu, která zajišťuje provoz celého systému na dalších dvanáct let.

K tématu: Pro které dávky se budou používat sociální karty:

- dávky státní sociální podpory (například rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení)
- dávky v hmotné nouzi
- příspěvek na péči
- dávky pro osoby se zdravotním postižením
- podpora v nezaměstnanosti

Jak získat sociální kartu:

Jakmile bude karta k dispozici, dostanete od úřadu dopis, který bude zaslán jako obyčejná zásilka. Tady se dozvíte datum, kdy si máte kartu vyzvednout. Pokud se v daném termínu nedostavíte, bude vám zaslán doporučený dopis do vlastních rukou s dalším termínem pro vyzvednutí karty. Při vyzvednutí karty dostanete i podrobné informace o tom, jak a kde kartu používat.

Zdroj: www.skontakt.cz

Anketa: Co si myslíte o zavedení sKaret?

Božena Samostatná, 84 let, Ostrava:

Myslím si, že to není dobrý nápad. Já nepoužívám ani normální platební kartu, ani bych nevěděla, co s ní mám dělat. Pořád se něco mění a na nás nikdo nebere ohledy.

Eva Vojkovská, 72 let, Ostrava:

Je to dobrý nápad, platit kartou je přece mnohem pohodlnější než hotovostí. Já sama tu platební používám všude.

Dana Poláčková, 68 let, Ostrava:

Slyším o tom poprvé. Ačkoliv platím kartou, myslím si, že pro mnohé lidi to bude značně komplikované. Vyplácení složenkou je podle mě mnohem lepší.

Marie Glumbíková, 63 let, Hošťálkovice:

Mně to nevadí, jsem soběstačná a zvyklá platit kartou. Když jsem pracovala, chodil mi na účet plat. Myslím si ale, že pro postižené a seniory bude zavedení sKarty značně nevýhodné. Je to zlodějina.

Petr Kauer, 67 let, Ostrava:

Mně osobně je to jedno. Sice platební kartu sem tam používám, ale té sKartě nevěřím. Tady v Česku se nedá věřit nikomu.

V ulicích Ostravy se ptaly Jana Lichá a Lucie Pniaczková

*Fotografie lidí, kterých se ptáme náhodně v ulicích Ostravy na anketní otázky, na webových stránkách nezveřejňujeme. Najdete je pouze v tištěných nebo elektronických verzích Moravskoslezského deníku.