Stavba, která desítky let hyzdila Ostravu, se konečně začíná měnit

v avizovanou multifunkční budovu, v níž bude školka, byty, obchody, restaurace nebo třeba ambulance.

Pracovníci firmy Vítkovice Revmont pracují na dokončení opláštění, které je z necelých tří čtvrtin hotové. Kompletně však musí být na silvestra, kdy se přijde podívat delegace z magistrátu, jinak firmě Red House Development (RHD), která budovu vlastní, hrozí její ztráta.

„Jestliže firma RDH nesplní milník, máme dvě možnosti," upřesnil primátor Ostravy Tomáš Macura. „Tou první je odstoupení od kupní smlouvy a nabytí objektu zpět bez nutnosti vracet kupní částku 52 milionů korun. Nebo se také město může rozhodnout, že bude akceptovat nesplnění termínu, řekne si ,Fajn, chvíli počkáme' a vyúčtuje investorovi jednorázovou smluvní pokutu ve výši tři miliony korun a další tři miliony korun za každý měsíc prodlení," řekl Macura, které varianty jsou ve hře.

DALŠÍ MILNÍK

Vlastník budovy ale ubezpečuje, že tyto kroky nebudou nutné a že se vše stihne včas. „Pracovníci vše stíhají. Budovu by tento týden měli stihnout dokončit," uvedla stručně jednatelka RDH Sylvie Pyszková.

„S investorem jsem průběžně v kontaktu a ujišťuje mě, že termín splní. Samozřejmě se tam na silvestra půjdeme podívat, takto jsme výslovně domluveni," doplnil Macura.

Druhým milníkem, který musí vlastník a investor následně splnit, je celkové dokončení objektu. To musí být splněno do 31. prosince 2017, jinak opět hrozí sankce.