Známky uzavřené, učebnice odevzdané a vysvědčení za dveřmi. Zabavit rozdováděné školáky poslední týden před prázdninami nebylo pro učitele vůbec jednoduché.

Myšlenkami jsou už na prázdninách

To, že poslední týden školního roku patří k těm nejnáročnějším, potvrzuje i Vladimír Durčák, ředitel Základní školy Václava Košaře na Dubině. Děti jsou podle něj mnohem více rozdováděné a je těžší udržet je „na uzdě".

„Musíme na ně více dohlížet, aby se něco nestalo," říká ředitel Vladimír Durčák. S dětmi je teď každý den ve třídě pouze třídní učitel. Slepují a odevzdávají učebnice, dělají drobné opravy anebo třeba „šmirglují" lavice, které pak řemeslníci do září znovu natřou.

„Je to náročnější. Děti vědí, že známky už jsou uzavřeny, a myšlenkami jsou už na prázdninách. Mají volnější režim. O to více je ale musíme hlídat," potvrdila Deníku i Gabriela Chupáčová, zástupkyně ředitelky Základní školy Ostrčilova.

Zábava a speciální programy

Aby je zabavili, vymýšleli učitelé v tomto období různé aktivity. „Šesťáci a sedmáci byli třeba na přednášce o Norsku v angličtině. Páťáci zase na exkurzi v Hyundaii. Chodíme s dětmi také do zoo i do divadla," vyjmenovává Gabriela Chupáčová.

Speciální program měli tento týden v Základní škole Porubská 831. „Každoročně míváme štafety tříd. Třídy jednotlivých ročníků se mezi sebou utkají ve štafetovém běhu. Ostatní žáci povzbuzují a pak vyhlásíme vítěze," popsala Martina Korbelová, zástupkyně ředitelky Základní školy Porubská 831. Před prázdninami se pak ještě žáci s učiteli utkali v baseballu.

Někteří žáci si ani nepočkali na vysvědčení a už odjeli s rodiči na dovolenou. „Manželka si v průběhu prázdnin nemohla vzít volno, takže jsme to museli udělat takhle. Syn už má známky uzavřeny, tak o nic snad nepřijde," vysvětluje otec devítiletého Tomáše Břetislav Pilař.