Děti budou plnit úkoly, u kterých se dozvědí, proč je voda tak cenná a je třeba si jí vážit. Projekt vyvrcholí velkým finále v červnu na Slezskoostravském hradě. Loni se projektu zúčastnila více než tisícovka školáků.

„Projekt pořádáme u příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března. V tento den obdrží školáci první úkol. Ale hlásit se je třeba do 22. února na stránkách www.hledejpramenvody.cz," připomíná základní termíny projektu Radka Vanková, mluvčí společnosti Ostravské vodárny a kanalizace.

A dodává, co by si podle záměru pořadatelů soutěže měly děti z projektu odnést.

„Školáci vnímají, že se mluví o suchu a nedostatku vody ve světě. O vodě samotné toho ale často nevědí příliš mnoho. Netuší, odkud k nim voda přitéká a proč mohou být její zásoby omezené. To všechno a ještě řadu dalších informací se při plnění úkolů zábavnou formou dozvědí," upřesnila Radka Vanková z OVAK.

Tři nejúspěšnější třídy získají jednodenní výlet za krásami Moravskoslezského kraje a všichni finalisté pak věcné ceny. Projekt se těší oblibě u dětí i vyučujících, což potvrzuje učitelka loňské vítězné třídy ze Základní školy v Ostravě-Hrabůvce Zdeňka Třosová: „Plnění úkolů děti bavilo a těšily se na to. Každé kolo hodně prožívaly a snažily se vše splnit co nejlépe. Bylo příjemné vidět, jak se zároveň mění jejich pohled na vodu jako takovou."