Cukrářka Marcela Bláhová pochází z Olbramic. Dort poprvé upekla pro syna k jeho prvním narozeninám a pak začala péct dorty i pro ostatní členy rodiny. Před třemi lety si třicetiletá žena pronajala výrobnu dezertů a po roce a půl Sladké království koupila. „Přestože byla doba pandemie a všechno se jevilo nejisté, tak nápad pracovat ve Sladkém království se mi velmi zamlouval,“ říká majitelka cukrárny.

„V budoucnu bych si chtěla otevřít kavárnu a cukrárnu, kde si zákazníci budou moci sednout,“ prozrazuje a dodává, že v Porubě funguje pouze výrobna s prodejem sebou.

Sádlové koláčky i tartaletky

Marcela Bláhová má teď nejvíce práce s cukrovím. Během prosince upeče více než dvě stě dvacet kilogramu svátečního pečiva. V nabídce má tradiční vanilkové rohlíčky, linecká srdíčka, včelí úly a rumové kuličky. Vyrábí ale také citrónové truffle, pomerančové crinkles, tartaletky se slaným karamelem a burizonové košíčky s čokoládou. Zájem je i o sádlové koláčky s lískovým oříškem a kokosové doutníky.

„Letos peču třináct druhů. Používám základní suroviny, jako je máslo, mouka, vajíčka, do cukroví nepřidávám rum a vaječný likér,“ doplnila Bláhová.

Předchystané balíčky

Kilogram vánočního cukroví stojí tisíc dvě stě padesát korun, cena za poloviční balení je šest set dvacet pět korun. Lidé, kteří si cukroví nestihli objednat, mohou od 20. prosince dorazit do Sladkého království a koupit si předchystané balíčky. „Budou nakombinované po třech, čtyřech nebo pěti druzích a zákazníci si mohou vybrat, které cukroví jí o Vánocích nejraději, a nemusí kupovat všech třináct druhů,“ popisuje cukrářka speciální nabídku.

Recepty na cukroví Marcely Bláhové pocházejí od její babičky, která jí je odkázala. „Pro mě jsou chuťově nejzajímavější pomerančové sušenky s názvem crinkles, ale na výrobu jsou nejnáročnější včelí úly,“ popisuje. Ostatně ty patří v jejím svátečním sortimentu u zákazníků k nejoblíbenějším.