Vysloužilí horníci i hutníci, bývalí bachaři z heřmanické věznice, hráči mariáše a zejména parta kamarádů tvořících podle svých slov bezproblémovou komunitu štamgastů. Ta se semkla na obranu své „základny“, sepsala petici a oroduje i u radnice Poruby.

„Nebyl tady problém, který by řešily pořádkové složky. Za rohem v hospodě se to děje pravidelně a my jsme s nimi házeni do jednoho pytle,“ tvrdí Dalibor Žvák. Ten do Moravy chodíval už jako malý pro knedlík k obědu a posléze u stolu štamgastsů vystřídal svého tátu.

Policie na místě zajistila laboratorní vybavení i další věci.
Policisté v Ostravě přistihli výrobce přímo při vaření drogy

Prostory pivnice patří společnosti Residomo dříve RPG která se rozhodla „využít je jiným způsobem“. „Jsme u nich dlouho, vše fungovalo a my na to chceme navázat. Proč má skončit podnik s takovou historií?“ poznamenává provozovatelka Ivana Hadašová.

Ta považuje klientelu Moravy za slušnou a upozorňuje, že venku se mnohdy pohybují a na parapetech oken pivnice vysedávají osoby zanedbané a nepřizpůsobivé, které si uvnitř však nikdy nic nedávají. „Letěli by jako špinavé prádlo…“ komentují to štamgasti.

Ulice 17. listopadu v Ostravě, únor 2018. Ilustrační foto.
Uzávěra v ulici 17. listopadu ukáže, jak moc chybí Prodloužená Rudná

Skutečnost, že se do okolí Moravy stahují individua, je podle nich problémem obvodu, potažmo strážníků. „Ti by měli řešit problémy s bezdomovci, kteří tu somrují a schovávají se za deště v pasáži u bývalého kina Dukla. Myslíte, že po rekonstrukci zmizí?“ líčí hosté.

Ti jsou si zároveň dobře vědomi, že pokud se soukromník rozhodl s oblíbenou pivnicí skoncovat, má na to plné právo. „Tato situace by nenastala, kdyby nebyla velká část Poruby prodána Bakalovi,“ uzavírají štamgasti doufající, že nakonec dojde k nějaké dohodě.

Residomo i Poruba: Žádní močící opilci!Residomo vzkazuje prostřednictvím mluvčí Kateřiny Piechowicz, že na revitalizaci okolí pasáže u bývalého kina Dukla se shodli s radnicí Poruby. „Projekt počítá s prostorem pro odpočinek rodin s dětmi a není žádoucí, aby se v okolí pohybovali opilci znečišťující chodníky, jak bývá bohužel jejich zvykem,“ říká Piechowicz s tím, že investovat tady hodlá realitní firma i obvod. V samotné pasáži má vzniknout umělecká Galerie Dukla. „Tato lokalita je jako celek výrazně devalvována dobou, zásahy do památkového prostoru i nevhodným chováním veřejnosti. Dílčí úpravy mají za cíl prostor opravit, prosvětlit, zpřehlednit, ale i zabezpečit, aby bylo možné jej dlouhodobě udržovat kvalitní,“ vysvětluje místostarostka Zuzana Bajgarová. Verdikt, co s Moravou, je podle ní na majiteli objektu.

Lumír Palyza.
Lumír Palyza končí v ČSSD, hovoří o ztrátě důvěry i lžích