Slezská Ostrava je jeden z největších městských obvodů. Přestože je obvod značně rozsáhlý, není tady ale velký počet obyvatel, protože převažuje zástavba rodinných domů.

Poptávka po bydlení v tomto lukrativním a malebném obvodě měla za následek rozjetí rozsáhlé výstavby drahého bydlení. Jenže poptávku po bytech poznamenala ekonomická krize. Kvůli tomu je na Slezské rozdělána spousta staveb a prázdnotou zeje zhruba dvě stě bytů.

„Před čtyřmi pěti lety byla Slezská pro investory zajímavá. Jenže přišla krize a některé projekty zamrzly. Konkrétně to je třeba výstavba pětipatrového domu o pětapadesáti bytech v ulicích Sazečské a Zámostí. Druhou takovou lokalitou je torzo základů v lokalitě Na Františkově, kde taky mělo být několik čtyřpatrových domů,“ řekla Deníku místostarostka Hana Heráková a dodala, že se plánovala výstavba čtrnáctipatrové dominanty Slezské.

„V ulici Vilové měla být masivní budova, jenže obyvatelům se to nelíbilo. Nakonec se projekt přepracoval a věžák nahradí řadová zástavba,“ dodala místostarostka.

Pomáhají studenti

Od začátku března probíhá ve foyer Slezskoostravské radnice výstava prací studentů katedry architektury a fakulty městského stavitelství. Některé z prací budou použity jako podklady pro skutečné stavby.

„Jedním z nich je společensko-kulturní centrum. Dále Gorkého sad v Kunčičkách, kde bychom chtěli vystavět sportoviště, a areál Kozlovských jezer, ve kterém studenti navrhli síť cyklostezek a odpočívadel,“ upřesnil starosta Antonín Maštalíř s tím, že se studenty spolupracují už třetím rokem.

„Líbí se mi, že jejich práce mají úplně jinou perspektivu, protože mladí lidé si zástavbu na Slezské představují jinak. Tato spolupráce má několik výhod. Jednak když téma zadáme studentům, tak nám na jednu věc vznikne několik pohledů, a jednak nás ty vizualizace tolik nestojí. Navíc v našem obvodě se studenti mohou skutečně vyřádit, protože máme obrovské volné plochy a prostranství,“ uvedl starosta. Podle jeho slov by byli rádi, kdyby některé projekty začali realizovat do konce tohoto volebního období.

„Nechceme odejít od rozdělané práce, protože všechno stojí spoustu energie. Člověka pak mrzí, když to skončí v šuplíku,“ vysvětlil Antonín Maštalíř.

Městský obvod Slezská Ostrava bude se studenty spolupracovat také na návrhu levné varianty bydlení, protože nabídka bytů je v současné ekonomické situaci příliš drahá.