V polovině února padlo rozhodnutí, že na webových stránkách města budou zveřejňovány smlouvy od 300 tisíc korun. Od dubna by se na webu už měly objevit všechny uzavřené smlouvy, a to bez ohledu na jejich finanční výši.

V případech, kdy to umožňuje zákon, by navíc smlouvy měly být zveřejněny i s osobními údaji. Podle primátora jsou obě rozhodnutí snahou více otevřít radnici lidem.

Obyvatelé našeho regionu se tak nově mohou volně dostat ke všem uzavřeným smlouvám kraje, města Ostravy, ale i některých městských obvodů.

Transparentnost

„Snažíme se o efektivní hospodaření s veřejnými prostředky a o transparentnost výběrových řízení," přiblížil primátor Tomáš Macura. Rozhodnutí na středečním zasedání zastupitelstva města s povděkem kvitoval i Lukáš Semerák z hnutí Ostravak: „Tento krok vítám a pro mě osobně je prvním hmatatelným naplněním toho, co zaznělo před volbami," řekl na zasedání.

Rozhodnutí radnice, které minulý týden padlo nečekaně na středečním zastupitelstvu po zasedání městské rady, aniž by s jeho zněním byli všichni zastupitelé seznámeni dopředu, překvapilo i přítomné občany. „Zajímám se nejen o to, co se děje ve městě, ale i o to ‚pozadí'. Obávám se však, jestli budu jako obyčejný občan v těch smlouvách rozumět všemu," podotkla čtyřicetiletá Simona, která na zasedání zastupitelstva chodí pravidelně.

„Takové opatření mělo přijít už mnohem dřív. Kéž by tak mohla radnice zveřejnit i smlouvy z dob minulých," podotkl senior Jaroslav Novotný, který návrh i připomínkoval.

Primátor se zároveň nechal slyšet, že by byl rád, kdyby příkladu města následovaly i městské obvody.

Otevřená radnice

Zatímco centrální městský obvod drží krok s městem, menší obvody, jako je například Krásné Pole, se drží pouze toho, co jim ukládá zákon.

„Všechny uzavřené smlouvy zveřejňujeme už přibližně rok. Občané si je mohou prohlédnout na našich webových stránkách v sekci Otevřená radnice smlouvy," řekla Deníku mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Naopak vedení radnice v Krásném Poli tento postup odmítá.

„Nemůže si dovolit vyvěšovat kdejakou smlouvu uzavřenou kvůli jedné tisícikoruně. Máme málo zaměstnanců, takže bychom museli kvůli tomu najmout dalšího," podotkl starosta Krásného Pole Tomáš Výtisk.

Všechny uzavřené smlouvy začal od března zveřejňovat i Moravskoslezský kraj, který takto zpětně zpřístupnil i smlouvy od počátku roku. Dosud zveřejňoval na svém profilu podle zákona veřejné zakázky nad půl milionu korun.

„Nyní jsme se rozhodli být ještě důslednější a přistoupili jsme ke zveřejňování veškerých uzavřených smluv, bez ohledu na výši plnění. Odhadem půjde zhruba o tři až čtyři stovky smluv měsíčně. Zveřejněny jsou také všechny vystavené objednávky s hodnotou plnění nad 50 tisíc korun," uvedl hejtman Miroslav Novák.