Informaci přinesl v závěru uplynulého týdne deník Blesk, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Radoslav Pospíchal ji Deníku potvrdil.

Kontroloři známou restauraci navštívili minulý čtvrtek. „Ve skladu inspektoři objevili skladování hotových pokrmů, z uskladněného masa kapala krev, takže mohlo dojít ke kontaminaci pokrmů,“ upozorňuje Pospíchal na závažnost zjištěných nedostatků.

A pokračuje: „Provozovatel také skladoval čerstvé pečivo společně s vyřazeným plesnivým pečivem, z čehož opět plynulo riziko kontaminace,“ říká Pospíchal, podle něhož potravinářští inspektoři U Rady našli i uchovávané dančí maso na guláš, které vykazovalo známky rozkladu a vyskytovala se na něm plíseň. Nalezli i prošlý nakládaný hermelín.

POČKAJÍ NA VÝSLEDKY

Majitel restaurace U Rady Marián Bavlšík nechce dělat unáhlené závěry. „Věc je momentálně v šetření, o jak závažné pochybení jde, zjistíme až z výsledků, od kterých se bude odvíjet případná pokuta i naše interní opatření,“ řekl Deníku. Kuchař podle jeho slov možná pochybil, on sám si ale žádného závažného prohřešku není vědom. „Jsme ale tým, je to chyba celé restaurace,“ přiznává.

Podniku hrozí podle potravinářské inspekce až několikamilionová pokuta, navíc U Rady musejí sjednat nápravu i v dalších opatřeních (znečištěná zařízení, fritézy, kachličky) a odstranit předměty, které tam nemají co dělat.

TRESTNÍ OZNÁMENÍ

„Není jednoduché dodržet všechny hygienické předpisy, některé jsou přehnané. Z naší strany nedošlo k nijak výraznému pochybení, ostatně pokud by došlo, patrně by nás okamžitě zavřeli,“ dodává Marián Bavlšík.

Situaci podle něj inspekci nahlásil propuštěný zaměstnanec, který na něj také podal trestní oznámení. Sám Bavlšík se pak o situaci dozvěděl, když u něj ve čtvrtek ráno zvonila Policie ČR.

„Měli povolení k prohlídce restaurace. Kuchaři, který je z toho psychicky na dně a od včera zůstal doma, zakázali se mnou telefonovat. U restaurace na mě čekaly tři nebo čtyři orgány, celkem asi dvanáct lidí,“ popisuje Bavlšík a diví se: „Takhle zaměstnat státní aparát? Copak jsme teroristé?“

K TÉMATU

„Hygienické nedostatky jsou bohužel časté,“ zní z potravinářské inspekce
Případy, jaký inspektoři vyšetřovali minulý týden v restauraci U Rady, jsou podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce bohužel časté.

„Tradičními závažnými přestupky je přítomnost mrtvých nebo živých hlodavců v provozovnách. Zjistili jsme i případy mrtvých myších těl v kuchyni, přítomnost jejich trusu v regálech s potravinami nebo na potravinách samých,“ zmiňuje nejčastější případy Radoslav Pospíchal.

Provozovatelé podle něj velmi často také zanedbávají základní hygienu. „Nacházíme prašné prostředí, nemyté či rozbité podlahy, zaschlou špínu (potraviny) na spotřebičích a nábytku i popraskané či plesnivé zdivo,“ vyjmenovává Pospíchal další časté prohřešky, o nichž se hosté gastronomických podniků jen stěží mohou dozvědět.

Za hygienická provinění či třeba neuvádění alergenů v pokrmech provozovatelům hrozí až desetimilionová pokuta, za závažná porušení bezpečnosti či falšování surovin pak dokonce až padesátimilionová. Potravinářskou inspekci mohou majitelé podniků čekat neohlášeně v rámci běžného monitoringu nebo na základě nahlášených podnětů.