Obžalováno je sedmnáct příznivců Baníku Ostrava. Ve vězení by mohli strávit až dvanáct let.  

Podle kriminalistů šlo o detailně naplánovanou a sofistikovanou akci, která se odehrála 7. října 2018 v Březové na Opavsku.

Pronásledování

Fandové Opavy se vraceli z Brna, kde tehdy fotbalisté Opavy kvůli rekonstrukci svého stadionu hráli část sezony.

Někteří baníkovci je sledovali již v Brně, po zápase se pak vydali za jejich vozidlem Škoda Octavia, které mířilo do Opavy. Další připravili past na silnici mezi Fulnekem a Opavou.

Klub vojenské historie Fenix při ukázce, kdy německý Wermacht obsadil zámek, 29. srpna 2020 v Bílovci.
PODÍVEJTE SE: Zámek v Bílovci obsadil wehrmacht. Střílelo se opravdu hodně

Před odbočkou na obec Březová fingovali defekt a předstírali výměnu kola. Když u nich Opavané zastavili, najela další vozidla. Z nich vyskákali muži v kuklách a obestoupili škodovku.

Rozbili čelní sklo a okno u řidiče. Ze zapalování vytrhli klíčky, které odhodili do pole. Z kufru ukradli batoh s opavskými vlajkami a dalšími věcmi. Vše vyšlo najevo poté, co řidiči nezbylo nic jiného, než kontaktovat policii.

Násilníci totiž poničili firemní služební vůz, který využíval. Je pravděpodobné, že by v případě poškození vlastního vozidla nic neoznámil.

Zásahovka

Při zatýkání baníkovského komanda asistovali příslušníci speciální zásahové jednotky. Někteří z podezřelých mají totiž za sebou násilnickou minulost, další se věnují bojovým sportům.

Lidé na Masarykově náměstí protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě, 20. července 2020 v Ostravě.
Ne diktatuře roušek! V Ostravě se v pondělí chystá další demonstrace

Obžalovaným jako členům organizované skupiny hrozí pět až dvanáct let vězení. Hlavní líčení je s přestávkami naplánováno až do první poloviny listopadu.