Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar, kterého ze svých řad na začátku loňského roku vyhodili sociální demokraté, stáhnul žalobu na ČSSD. Tu na svou tehdejší stranu podal kvůli údajnému nedemokratickému způsobu sestavování kandidátky do předčasných sněmovních voleb v roce 2013. V žalobě se domáhal potvrzení soudu, že byl vnitrostranický proces schvalování této kandidátní listiny v rozporu se stanovami ČSSD.

„Žalobce Petr Kajnar vzal žalobu o určení neplatnosti schválení kandidátky a souvisejících usnesení zpět bez bližšího odůvodnění. Soud proto řízení zastavil," potvrdila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná, bližší informace ale neposkytla.

„Žalovaná sociální demokracie se žalobou nesouhlasila a ve věci argumentovala tím, že z procesních a formálních důvodů musí být řízení zastaveno," uvedla strana na svých internetových stránkách. Předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala doplnil, že má z ukončení soudního sporu radost. „Vždy jsem to chápal tak, že žaloby mají poškodit sociální demokracii před veřejností. Šlo o připravený předvolební útok na sociální demokracii," řekl s tím, že místo na kandidátní listině si nejde vyvzdorovat nebo vyžalovat. „Je potřeba pro svou kandidaturu získat dostatečnou podporu," dodal předseda ČSSD v Ostravě.

Vyjádření v pořadí devátého ostravského primátora Petra Kajnara se Deníku nepodařilo získat. Už v minulosti však opakovaně kritizoval stranu, že se v Ostravě údajně cíleně zbavuje nepohodlných lidí i místních organizací. Petr Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách dostal poprvé v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě tehdy vyhrála poprvé po dvaceti letech.