Bude to úleva pro řidiče i spoustu obyvatel a chodců. Když se 19. března letošního roku silnice ve směru na Havířov uzavřela, nastal dopravní kolaps. Řidiči do těchto dní stojí ve špičkách v kolonách v Hrabové, na Frýdlantských mostech v centru města, jen málokdo používá nejdelší trasu (oficiální objížďku) vedoucí dokonce až po dálnici!

Peklo ale brzy skončí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem složité rekonstrukce, Deníku potvrdilo, že stanovený termín ukončení prací 9. prosince bude dodržen.

„I přes komplikace, které se v průběhu stavby objevily, je plánovaný termín zprovoznění platný,“ podotýká mluvčí ŘSD Nina Ledvinová s tím, že jeho nedodržení by bylo komplikované už jen vůči aktualizaci jízdních řádů Dopravního podniku Ostrava.

Listopad 2018, jednání v případu brutálního útoku v ostravské tramvaji, ke kterému došlo v prosinci 2017,
Soud v Ostravě řeší brutální napadení v tramvaji

Radostí oplývají také v Hrabové. Stejně jako v centru u Frýdlantských mostů, kde auta ve špičkách stála v koloně až u čerpací stanice, také tam často nastával úplný kolaps dopravy.

„V ranní a odpolední špičce tady bývají patnácti- až třicetiminutové kolony přes celou Hrabovou,“ říká tamní starosta Igor Trávníček. Z ukončení rekonstrukce má velkou radost. „Na delší dobu teď snad konečně bude klid,“ věří.

Ilustrační foto.
Nový termín! Po prodloužené Rudné se má jezdit v létě 2020

Během rekonstrukce dvou mostů přes řeku Ostravici byla obnovena protikorozní ochrana ocelové konstrukce, sanovaly se betonové části mostů, spousta materiálů byla vyměněna, provedla se nová hydroizolace a v neposlední řadě dostala silnice nový povrch vozovky.

„Oprava by měla prodloužit životnost mostu až na třicet let,“ doplnila Nina Ledvinová.

Dobrá zpráva je, že v průběhu října se silničáři přesunuli z jednoho jízdního směru na druhý a mosty jsou opraveny kompletně. V příštím roce už zde žádné dopravní komplikace nebudou, byť pod mosty budou ještě probíhat drobné dokončovací práce. Rekonstrukci, vysoutěženou za 62 milionů korun bez DPH, provádí společnost IDS Olomouc.

Vánoční strom s vyřezávaným betlémem na náměstí Republiky v centru Havířova.
Hlasujte pro nejkrásnější vánoční strom v Moravskoslezském kraji
Policisté provedli velkou protidrogovou razii.
V policejní síti uvízla velká pervitinová chobotnice