Město Ostrava je majitelem budovy, v níž sídlí restaurace Spolek v centru Ostravy. Jenže podnik s více než stoletou tradicí chátrá. Je třeba opravit fasádu, elektrické a vodovodní rozvody a celé první patro, které je už několik let opuštěné.

„Uvažujeme o návrhu záměru na prodej, o který požádal současný nájemce budovy. O převedení nemovitosti požádal také městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, na jehož území budova stojí," přiblížil náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina. Podle něj je převod majetku centrálnímu obvodu zbytečný.

Prostředky na rekonstrukci

„Kdybychom jim nemovitost převedli, stejně by po nás nejspíš požadovali prostředky na rekonstrukci. Takže momentálně uvažujeme také o vypracování investičního záměru, který by zmapoval finanční nákladnost oprav," dodal náměstek Hrabina.

Historie domu číslo 143
v Nádražní ulici, kde Spolek sídlí, se táhne do roku 1902, kdy jej Společenstvo řemeslných činností po předchozích pronájmech koupilo do svého vlastnictví. Společenstvo řemeslníků dokázalo zprostředkovat práci pro třináct set tovaryšů ročně. Součástí budovy byly v té době kromě výčepu a noclehárny také kanceláře Společenstva, zahradní restaurace a kuželna. Dům byl majetkem Spolku až do jeho zrušení v roce 1952. Dnes je Spolek vyhledávaným podnikem, který je znám bezchybným pivem a venkovní zahrádkou, která pojme až sto padesát lidí.

„Poté bychom mohli vyjednávat s nájemcem, že bychom budovu opravili a nájemné zvýšili, nebo by naopak investoval do rekonstrukce on a dostal nějakou slevu na nájemném. Těch možností je několik," řekl Deníku Hrabina s tím, že město má zájem na tom, aby Spolek fungoval jako v minulosti tedy jako vyhlášená dvoupatrová restaurace.

Spolek přitom není jediná restaurace, jejíž budova patří městu. Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská potvrdila, že kromě Spolku je město vlastníkem budovy číslo 75 ve Střelniční ulici, ve které je restaurace U Zvonu, a také objektu Pyková dáma v Komenského sadech v blízkosti Nové radnice a Radniční restaurace přímo v budově Nové radnice.

Historický lesk

Spolek je z těchto budov nejen nejstarší, ale také má nejdelší tradici. Své o tom ví řada štamgastů, kteří na něj nedají dopustit.

„Chodili jsme tam už v době studií na gymnáziu, zdaleka nám ještě nebylo osmnáct. Mladí chodili nahoru, na pivo se tam stála fronta. Stálo tehdy 4,80, ale automaticky se platilo pět korun. Taky se v létě v zimě chodilo do vagonu na zahrádce a hrávalo se na kytaru. Scházeli se tu od vexláků přes pankáče, hipísáky a studenty až po inženýry a vedly se nejrůznější debaty, včetně tehdy ještě podvratných. Jezdili sem lidi ze všech koutů Ostravy, protože to byla fakt vyhlášená hospoda," vzpomíná štamgast Vít Kubenka.

Nejen on, ale i další Ostravané by uvítali, kdyby se Spolku vrátil historický lesk.

„Nejhorší věc, která by se mohla stát, je, že budova zchátrá a spadne. To by byla s Ostravicou krásná brána do centra města, jen co je pravda," nechal se slyšet Jaromír Merina z Ostravy-Michálkovic.