Jednou z nich je devadesátiletá seniorka z Ostravy, která ve čtvrtek dopoledne bavila frontu na Černé louce v Ostravě. Zdejší očkovací centrum má dva vchody – pro registrované a neregistrované.

Zmíněná stařenka, která by svou vitalitou strčila do kapsy řadu mladších čekajících, stála mezi neregistrovanými.

Online reportáž

„Děti o tom ani neví. Prostě jsem se ráno rozhodla. Asi se budou divit. Vloni na Vánoce jsem prodělala covid, takže jsem měla protilátky. Ještě tu musím chvilku být a něco předat těm mladším,“ řekla žena s tím, že nedávno si zatančila na rodinné oslavě. „Je to dobré, nestěžuji si,“ dodala s úsměvem.

Od plic

Na Černou louku přijela tramvají, kde se také postarala o rozruch. „Byl tam mladík bez respirátoru. Tak jsem mu řekla, aby si jej laskavě nasadil. Poslechl. Ale byla jsem připravená i na to, že odmítne. Hned bych mu něco řekla od plic,“ doplnila. „Máte odvahu. Klobouk dolů,“ reagoval jeden z mužů ve frontě, v níž lidé probrali současnou politickou situaci i život dnešních důchodců, kteří převažovali.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Nová covidová hrozba: hodně zájemců o třetí dávky, které nebude mít kdo očkovat

Na očkování se ve čtvrtek dopoledne čekalo přibližně deset minut. Lidí v posledních dnech přibylo, žádné problémy ale dosud nebyly zaznamenány. „Nic mimořádného se neděje, chvilku se čeká, ale jinak to odsýpá,“ řekla Deníku žena na recepci. Pohodový průběh potvrdili i lékaři v očkovacích kójích. Ten, který aplikoval látku devadesátileté paní, po zjištění jejího věku jen obdivně prohlásil: „Vypadá skvěle.“

Posilující dávka

Zatímco na Černé louce se na očkování muselo čekat, v obchodním centru Nová Karolina, kde se očkuje jednorázovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, bylo téměř prázdno. V době naší návštěvy se uvnitř nacházeli tři lidé.

Adventní akce, Ostrava-Jih, 1. prosince 2021.
OBRAZEM: Adventní večer na ostravském Jihu, kdo neměl kód, díval se za plotem

„U nás se dává pouze jednorázová dávka, posilující ne,“ řekla žena v centru. Podle některých informací se v obchodním středisku uvažuje o rozšíření o očkovací látku od firmy Pfizer, která by mohla sloužit jako posilující dávka pro jednorázovou vakcínu Janssen. Tím by se ulevilo Černé louce, kde se dá očekávat další nápor.