Nahlásit dopředu seznam festivalů typu Colours of Ostrava, jejichž trvání přesáhne 22. hodinu, není pro město problém. Co ale menší slavnosti v jednotlivých obvodech a obcích, o jejichž konání není pár měsíců předem mnohdy vůbec jasno?

Od teď je musejí organizátoři buďto dlouho dopředu nahlásit, nebo ukončit před 22. hodinou.

„Není to zrovna šťastné, rok dopředu jednotlivé akce dohromady zkrátka nedáme. Navíc jsme jen obvod, takže se vše schvaluje na městském zastupitelstvu. Jediné řešení je, že bych nahlásil narozeniny všech našich obyvatel starších 18 let," říká možná nejen s nadsázkou starosta Nové Bělé Lumír Bahr. „Nebude to fungovat, lidé budou zákon obcházet a věřit, že jim to projde," má jasno.

„Je to holý nesmysl. Tři pravidelné akce jsme dokázali určit, ale dál? Já bych rád věděl, co bude za měsíc, natož za rok. Taková rozhodnutí by měla být na samotných obcích," tvrdí Ivo Mikulica, muž číslo jedna v Petřkovicích.

I SVATBY A NAROZENINY

Novela se navíc nevztahuje jen na obcí pořádané slavnosti, ale i na soukromé narozeninové oslavy či svatby. I ty budou mít po 22. hodině červenou.

„Nebude to fungovat, lidé půjdou do rizika. I kdyby měli obcházet okolí s flaškou v ruce a prosit," myslí si starosta Lhotky Josef Šrámek, kterému se nařízení pranic nelíbí. „Dnes jsou to jen samé vyhlášky a omezení. U velkých akcí a měst budiž, ale na vesnicích?" kroutí hlavou.

Podobně se k záležitosti staví ve Zbyslavicích na Ostravsku, kde brzy schválí novou obecně závaznou vyhlášku. Které ne zrovna každoroční akce do ní ale zahrnou, to zatím netuší. „Něco takového nejde takto plánovat. Je to nešťastné řešení."

POZITIVA?

„Jistou výhodu novela slibuje v tom, že kdo dokáže svou akci takto dopředu nahlásit, má ji legalizovanou. Dosud vše muselo skončit do 22. hodiny, v tom zase vidím krok kupředu," říká starosta Polanky nad Odrou Pavel Bochnia. Ovšem zatímco dosud mohly obce tyto výjimky schválit během pár týdnů, teď už to půjde jen s dvanáctiměsíčním předstihem.

„V tom může být skutečně problém. Být to na radě obvodu nebo města, domluvili bychom se i za měsíc, ale s takovýmto plošným nařízením…" dodává Bochnia.

Nejen podle něj je nemyslitelné, aby lidé hromadně hlásili své narozeninové party na úřadech s ročním předstihem. Nejeden ze starostů navíc poukázal na to, že velké akce, s nimiž se do výjimek počítá téměř automaticky, jsou problematičtější než deset vesnických radovánek.