Začal pátý ročník státní maturity. „V několika konání státních maturit mají studenti v daných hodinách a dnech určitý předmět. Některé jsou povinné, jiné volitelné z předem dané nabídky," přiblížil průběh zkoušek zástupce ředitele Gymnázia Hladnov a Jazykové školy Jiří Košťál.

Včera ráno tak zasedli do lavic maturanti, kteří si vybrali závěrečnou zkoušku z matematiky, a čekal je didaktický test. Odpoledne přišli na řadu ti, kterým je bližší cizí jazyk. Hodinu se „trápili" nad písemnou prací z angličtiny nebo španělštiny.

„Dnes povinně všechny žáky čeká povinný didaktický test a písemná práce z českého jazyka," dodal Jiří Košťál s tím, že do týdne odmaturují všichni gymnazisté na Hladnově.

Ke státní zkoušce na bilingvní gymnázium letos došlo zhruba 120 studentů. „Přibližně patnáct studentů si zvolilo zkoušku z matematiky+, což je něco jako rozšířená verze matematiky, která se uskuteční v závěrečný den," podotkl zástupce ředitele Košťál.

Právě matematika bývá největším strašákem státních maturit. Loni na jaře zkoušku z počtů nezvládl téměř každý čtvrtý student. V tomto roce se počet maturantů, kteří se rozhodli pro zkoušku z matematiky, snížil. „Výuka matematiky na gymnáziu má takovou úroveň, že by pro studenty neměl být problém udělat státní maturitu. Pokud se tedy standardně během celých čtyř let alespoň trochu snaží, musím se jim zkouška povést. Někteří maturanti jsou však k závěru studia zoufalí, protože jsou celkově špatní studenti a na výběr mají pouze z angličtiny, nebo matematiky. Občas se tak stane, že to nevyjde. Většina studentů je však tak připravena, že státní maturitu zvládne," řekl Jiří Košťál z Gymnázia Hladnov. Do dvou let by se mělo vrátit centrální hodnocení slohů a od roku 2019 přibude povinná maturita z matematiky.