Už v dubnu se ale na stavbě pracovat přestalo. V polovině loňského srpna oslovila Deník čtenářka, která bydlí v Srbské ulici ve velkém paneláku.

„Od dubna se ale nic neděje. Jen ty díry v zemi, které vykopali pro nové stožáry, v zemi zůstaly a nikdo s tím nic nedělá,“ posteskla si žena a upozornila na další problém. Několik děr, i metr hlubokých, se totiž zaplnilo vodou, která do nich napršela.

Díry, jak se následně přesvědčili i redaktor a fotograf Deníku, nebyly téměř vůbec zabezpečeny. Některé byly podivně překryty pletivem, jiné ohraničeny ledabyle vyhlížející páskou zakazující vstup. Petr Havránek z tiskového oddělení z ostravského magistrátu na dotazy Deníku ke zmíněnému problému loni v srpnu sdělil, že investiční odbor města ví o tom, že společnost ELSPOL spol. s r. o. z Řepiště, se kterou byla uzavřena smlouva o dílo na provedení konstrukce veřejného osvětlení, harmonogram neplní. Jako reálný termín dokončení stavby tehdy uvedl jaro roku 2017.

FIRMA V INSOLVENCI

Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská později vysvětlila, že zmíněná firma je sice v insolvenčním řízení, ale je schopna své závazky plnit. A termín dokončení rekonstrukce veřejného osvětlení? Tím měl být květen 2017. Ani tento termín ale dodržen nebyl.

Když se byl Deník na stavbě podívat letos v květnu, žádný znatelný pokrok vidět nebyl. Mluvčí magistrátu sdělila, že zhotovitel ELSPOL spol. s r. o. skončil v insolvenčním řízení. Jak dodala, této firmě bylo na fakturách vyplaceno 1 045 627 korun bez DPH. „Jednalo se převážně o zemní práce a materiál spojený se zhotovením rýh a umístění chrániček,“ upřesnila Andrea Vojkovská s tím, že vzhledem k rozestavěnosti stavby a odmítnutí plnění zhotovitelem, společností ELSPOL, byla uzavřena smlouva o dílo s Ostravskými komunikacemi. Ty rozestavěnou stavbu zabezpečily. Na nového zhotovitele stavby byla vyhlášena veřejná zakázka, ve které uspěla společnost ELSPOL Gattnar s. r. o. „Cena činí podle uzavřené smlouvy o dílo 2 919 580 korun bez DPH,“ napsala v odpovědi na dotaz Deníku mluvčí ostravského magistrátu.

LAMPY UŽ SVÍTÍ

Koncem letošního listopadu práce skončily a veřejné osvětlení už svítí. A jak hodnotí celou stavební akci a její výsledek místní občané? Seniorka, kterou Deník oslovil, s ironickým úsměškem uvedla, že jde o stavbu století. „Stavěli to tady rok a půl, chvilku se zdálo, že to chtějí mít hotové za dva dny, pak se tu zase několik měsíců ani nekoplo. Teď zase koncem listopadu ty práce rychle dokončovali,“ sdělila svůj názor seniorka.

Muž, který parkoval se svou bílou škodovkou na parkovacím místě u panelového domu, si zase posteskl, že ta nová světla jsou zřejmě úsporná. „Takže když se rozsvítí, osvětlí jen nevelkou plochu. Nevím, jestli pro to osvětlení zvolili šťastné řešení,“ přidal svůj názor oslovený řidič bílé škodovky, který si nepřál zveřejnit své jméno.