Podle slov náměstka moravskoslezského hejtmana Jakuba Unucky v Moravskoslezském kraji vyjely všechny autobusové spoje bez omezení. 

Někteří řidiči se ke stávce, jak už Deník před několika dny informoval, připojili pouze symbolicky. Mají například oblečeny výstražné vesty.

Ilustrační foto
Řidiči DPO stávkovat nebudou. Mzdy se jim zvýší

Kvůli stávce řidičů autobusů za vyšší mzdy na jižní Moravě dnes nevyjelo 67 linek z 225. Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení.

Odbory mají na jihu Moravy tři tisíce členů, z toho přibližně polovinu v brněnském dopravním podniku. Ti se stávky nezúčastní. Krajský odborový předák Libor Weinstein původně odhadoval, že se zapojí kolem osmdesáti procent mimobrněnských členů odborů, ve středu si ovšem účast řidiči v řadě firem rozmysleli - situaci sleduje podrobně Brněnský deník zde.

I autobusovou dopravu v Olomouckém kraji ochromila stávka řidičů. Do celorepublikové akce za zvýšení platů vstoupili řidiči ze Šumperska, Jesenicka, Mohelnice a Zábřehu.

Na cvičení Safeguard 2015 předvedla jednotka sedmdesáti záložáků střežení objektu ostravského letiště. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Armáda a její vyzbrojování

„Znovu jsem teď dopoledne se zástupci odborů hovořila, ale jsou neústupní a jasně řekli, že až do večera se autobusy nerozjedou. Předpokládáme tedy, že se odpoledne připojí ke stávce dalších cca 10–15 řidičů, kteří by měli nastoupit na odpolední směnu. Velmi se omlouvám všem cestujícím, ale nejsme schopni zajistit náhradní dopravu ve větší míře, než je uvedeno v detailním přehledu na našich webových stránkách, nemáme už další řidiče, kteří by mohli za desítky stávkujících šoférů zaskočit," uvedla krátce po půl jedenácté dopoledne Pavla Struhalová, ředitelka společnosti Arriva Morava.

Částečně se Arrivě podle slov jejího mluvčího Romana Herdena podařilo zajistit provoz MHD v Šumperku a vybrané spoje v jeho okolí, zajištěni řidiči pro dálkové linky z Jeseníku do Prahy, Olomouce a Ostravy a také z Šumperku a Mohelnice do Ostravy.

Tyto spoje budou celý den mimořádně zastavovat ve všech obcích, kterými projíždějí. Pokud uvidí řidič dálkového autobusu cestující na zastávce, kde standardně nezastavuje, zastaví a nabídne jim svezení.

"V ostatních regionech, kde Arriva zajišťuje regionální nebo městskou autobusovou dopravu, jezdí všechny spoje bez omezení. V Teplicích, na Vysočině, v Praze, ve Středočeském, Pardubickém, Libereckém, Moravskoslezském ani v Královéhradeckém kraji se řidiči ke stávce nepřipojili. Omezení se týká pouze pěti linek, které zasahují z Olomouckého kraje do Pardubického kraje," dodal Roman Herden.

Situaci v Olomouckém kraji sledují redaktoři Deníku zde

Autobusové nádraží Zvonařka.
Řidiči autobusů bojují za vyšší mzdy. Po stávce hrozí pokuty