Je pátek večer. Barman Lukáš Šimanský pečlivě seřazuje lahve tvrdého alkoholu. Ze skladu přinesli s kolegy pouze ty, ze kterých smí podle nařízení vlády hostům nalévat.

„Máme k nim rodný list. Stáhli jsme si ho z internetu, protože některé likérky tam daly veškeré informace. Hodně nám tím pomohly," říká Šimanský a přiznává, že si panáka dnes ještě nikdo neobjednal. „Lidé jsou opatrní, bojí se," dodává barman z podniku Floridita.

Ilustrační fotoV baru Dublin začali nalévat tvrdý alkohol už ve čtvrtek, tedy v den, kdy ministr zdravotnictví prohibici zmírnil. „Ke všem lahvím, ze kterých naléváme, máme certifikáty. Všechno jsme pečlivě zkontrolovali," vysvětluje provozní baru Petra Opělová. Lidé se podle ní zajímají o původ alkoholu, který jim tady servírky nalévají. „Mají strach. Kdo by neměl po tom, co se stalo," míní.

Ve skladu podniku BarBar zatím zůstávají desítky lahví, u kterých barmani nenašli výrobce. „Třeba na lahvích Myslivce jsme se k tomu nemohli dopátrat. Takže zatím tohle neprodáváme," tvrdí servírka Klára Vagnerová.

O zmírnění prohibice je přišla informovat celní správa. „Ptali se, jestli víme, co smíme prodávat a co ne. Informace jsme ale měli už z televize a internetu," dodává Vagnerová.

Přečtěte si také: Kontroly alkoholu prohřešky neobjevily

Posedět s přáteli přišel do tohoto baru v pátek večer i třicetiletý Lukáš. Objednal si vodku. „Konečně. Je to po čtrnácti dnech, co si tady můžu dát panáka," říká Lukáš. Obavu z toho, že by se mohl otrávit, nemá. „Otrávil se snad někdo metanolem v restauraci? Ne. Tak proč bych se měl bát," říká. Jeho kamarád Martin to ale cítí jinak. „Nemám z toho dobrý pocit. Panáka bych si zatím nedal. Ještě počkám, než se to všechno vyšetří," tvrdí.

Někteří provozovatelé barů ve Stodolní odhadují, že za dobu prohibice přišli až o šedesát procent tržeb. „To mi přijde přehnané. Když nebyl tvrdý alkohol, pili lidé zkrátka více víno a pivo. Myslím, že tržby byly nižší maximálně o třicet procent," vypočítává Martina Přadková z baru Bernies.