Výsledky generální zkoušky státních maturit, které proběhly v druhém říjnovém týdnu, se většině ostravských středoškoláků dostaly do rukou teprve ve čtvrtek. Střední školy je sice dostaly už ve středu, na mnoha místech ale pozdě odpoledne a učitelé je žákům už nestihli předat.

„Překvapilo mě, že výsledky přišly až ve tři odpoledne. Několikrát jsem musel volat do Cermatu a zjišťovat, co se děje,“ zlobí se zástupce střední školy služeb a podnikání v Ostravě-Porubě Jiří Lang.

Žáci školy také upozornili na několik chyb, ke kterým v průběhu zkoušky došlo. „Některým spolužákům spletli příjmení. Nesedělo s tím, které mají na občance, a zkoušku by tak podle pravidel nemohli vykonat. Více než to, že bych zkoušku nezvládla, mám strach, že dojde k nějaké chybě ze strany Cermatu a budu muset maturitu odložit o rok,“ obává se Petra Kubenková.

Souhlasí s ní také Alžběta Almásiová. „Dodali třeba jiná čísla k jiným jménům, popletli některé předměty. Někomu, kdo si třeba vybral zkoušku z angličtiny, přišel test z matematiky,“ tvrdí středoškolačka s tím, že pokud k takovým problémů dojde u ostré maturity, nebojí se společnost Cermat zažalovat. Podle mluvčího Cermatu Petra Habáňe ale nebude mít důvod. „Žáci budou vyplňovat údaje do přihlášek, které jim pak ještě zašleme zpátky, aby je zkontrolovali. Pokud v nich přesto bude chyba, bude to na jejich zodpovědnost,“ vysvětlil Habáň.

Na Wichterlově gymnáziu v Porubě zatím všechno proběhlo bez problémů. „Žákům jsme protokoly s výsledky dali teprve ve čtvrtek, takže zatím nemám zpětnou odezvu, zda byly všechny údaje správné,“ sdělil ředitel gymnázia Antotní Balnar.

Školám měl Cermat kromě výsledků generálky maturit doručit také přihlášky k oficiální maturitní zkoušce a brožurky pro studenty, ze kterých se dozvědí, jak ji vyplnit. „Zatím jsme žádné nedostali, i když měly přijít už ve středu. Slibují, že snad do konce týdne bychom je měli mít,“ řekl ředitel Střední průmyslové školy stavební v Ostravě Norbert Hanzlík. To potvrzují také ředitelé dalších ostravských škol, které Deník oslovil. Mluvčí Cermatu Petr Habáň všechny uklidnil, že brožurky do škol dorazí během pátku.