Na příští týden naplánovali hned několik protestních akcí. V úterý se studenti chystají přespat v budově Ostravské univerzity. „Součástí akce bude řada besed a přednášek pro veřejnost, workshopy, filmové a hudební produkce.

Chceme širokou veřejnost i akademickou obec seznámit s našimi názory a postoji,“ uvedl Přemysl Mácha, jeden z koordinátorů akce. Ve středu projde centrem Ostravy protestní pochod zakončený happeningem na Masarykově náměstí. Ten má upozornit širokou veřejnost na nejproblematičtější změny, které s sebou má reforma přinést.

„V první řadě se jedná o problematiku trvalého snižování rozpočtu vysokých škol. Příspěvek na výuku studentů je dnes snížen na úroveň roku 2003 a má v dalších letech ještě klesat. Vláda plánuje na roky 2013 a 2014 snížení financování vysokých škol o 15 procent a v dalším roce o dalších deset procent. To povede k rušení jednotlivých oborů, kateder a velmi pravděpodobně i fakult,“ tvrdí studenti. Ostravsko se tak podle nich může stát opět zapomenutým regionem.

Vysokoškolákům se nelíbí ani zavedení školného. Tím podle nich vláda nemůže nahrazovat chybějící peníze v kasách vysokých škol.

„Propad financování vysokých škol nemůže být školným zastaven, v žádném případě nezaručuje růst kvality výuky, zcela jistě ale zkomplikuje studium i budoucnost mnoha studentů,“ míní předseda studentské komory Akademického senátu Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Studenti Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava se k protestům nepřipojí.

„Jestli se financování vysokých škol bude vyvíjet tak, jak se vyvíjí dosud, to znamená, že peněz je stále méně, je zavedení školního jednou z možností, jak stávající kvalitu vysokého školství udržet. Navíc zatím není nikde jasně dáno, jak vysoké školné bude na českých vysokých školách zavedeno, a nikde zatím nebylo řečeno, že bude skutečně zavedeno,“ uvedla Jana Nowaková, předsedkyně Studentské komory Akademického senátu VŠB-TUO a dodala: „My rozhodně nejsme k celé problematice laxní, ale zatím stále ještě probíhají jednání, kterých se účastní i rektoři našich univerzit a je tedy předčasné proti něčemu protestovat,“ zdůvodnila neúčast na protestech Nowaková.