Odkud pochází prach v ovzduší, který dlouhodobě dusí obyvatele Ostravy? Na to se snažili přijít odborníci ze Zdravotního ústavu v Ostravě spolu s dalšími organizacemi v rámci studie, kterou jim zadalo město. Ve středu představili její výsledky. Ty nezpochybňují vliv průmyslu, ale zároveň potvrzují značný vliv lokálních topenišť a průmyslových zdrojů v sousedním Polsku.

„Hodnotila se nejhorší smogová období za posledních šest let. Bylo vybráno dvaadvacet dnů vrcholů smogových epizod. Bylo například zjištěno, že v patnácti případech mělo Polsko na znečištění ovzduší v Ostravě významný vliv. Pouze ve třech případech Polsko nemělo vliv žádný," přiblížil výsledky studie Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Místní znečišťovatelé

Studie dále ukázala, že při extrémních smogových situacích nebyla žádná ze sledovaných lokalit zatížena pouze průmyslem. Odborníci zároveň potvrdili významný vliv lokálních topenišť na znečištění ovzduší v období topné sezony. „V Radvanicích ve sledovaných dnech převažovalo znečištění pocházející ze sídelních oblastí, tedy oblastí, kde nejsou průmyslové zdroje. V ostatních lokalitách prach a nečistoty pocházely jednak ze sídelních oblastí, ale také z průmyslových," vysvětlil Jiří Bílek.

S výsledky studie se chtějí co nejdříve seznámit i občanská sdružení, která dlouhodobě bojují za lepší ovzduší v Ostravě. „Zatím jsem studii neviděla, takže se k ní konkrétně nemohu vyjádřit. Ale my vycházíme z rozptylové studie, kterou zpracovala pro Radvanice a Bartovice Vysoká škola báňská a jejíž výsledky jsou zcela opačné. Laický rozum mi také říká, že přeci Radvanice a Bartovice nejsou jedinými oblastmi, kde se v zimě topí, a přesto je tady ovzduší mnohem horší než jinde. Tak kde je tedy problém, když ne v průmyslu?" tvrdí Pavla Skýbová z občanského sdružení Vzduch.

Rytmus města

Studie, za kterou město zaplatilo necelého půl milionu korun, hodnotí také charakteristický týden, takzvaný rytmus města.

„Je zřejmé, že smogová situace bývá nejhorší v ranních hodinách, pak je prodleva a poté zase v pozdních odpoledních hodinách, kdy se lidé vrací domů a začínají přitápět," sdělil dále Jiří Bílek.

Mimo topné období není mezi průběhy na měřicích stanicích takový rozdíl. „Hodinové koncentrace polétavého prachu jsou přibližně stejné v celé Ostravě. Mírně vyšší dopolední hodnoty jsou na stanici Radvanice," doplnil Bílek.

Město brzy studii zveřejní také na webu Dýchám pro Ostravu. Podle náměstka primátora Dalibora Madeje jsou výsledky studie jasným signálem, že by se už dále neměl zlehčovat vliv lokálních topenišť.

„Je třeba řešit všechny zdroje znečištění. Životní prostředí neznečišťuje jen průmysl a to by si měli lidé konečně uvědomit," konstatoval Madej.