DENÍK BYL U TOHO

Dvě malé děti Jakuba Fildána bývají často nemocné. Podle jejich otce má stěžejní vliv na jejich špatné zdraví zdejší špinavý vzduch. S rouškou na tváři proto v pátekodpoledne přišel na demonstraci před ostravskou Novou radnici.

„Děti pořád kašlou, mají rýmu, chronické záněty, musí neustále brát antibiotika. Chtěl jsem tady vyjádřit svůj nesouhlas s tím, jaká situace s ovzduším tady panuje a jak si tento problém politici pouze přehazují jako horký brambor, místo aby udělali účinná opatření,“ konstatoval Fildán.

Protestní akce začínala ve tři hodiny odpoledne, v třeskutě mrazivém pátečním odpoledni se na ni lidé trousili pozvolna. Nakonec jich přišlo více než pět set. Na tvář si nasazovali roušky, které organizátoři na místě rozdávali, někteří si přinesli i vlastní plynové masky.

„Chceme vyjádřit náš protest proti současnému stavu ovzduší, které je nejhorší v Evropě. Množství prachu plného karcinogenních látek překračuje mnohokrát do roka limity dané zákonem. Znamená to snad, že zákony pro Ostravu neplatí?“ hlásali organizátoři akce z improvizovaného pódia a opakovaně se dočkali potlesku občanů.

Upozorňovali na závěry studií odborníků, podle kterých zde lidé trpí mnohem častěji astmatem, srdečními a cévními onemocněními nebo rakovinnými nádory. „To, co se tady děje, je hazard s naším zdravím,“ zaznělo dále z úst mladých organizátorů.

Hlavní viníci zdejšího „nedýchatelna“ jsou podle nich dva. Za prvé průmysl v čele s kunčickou hutí ArcelorMittal Ostrava, která málo investuje do ekologických opatření, a přitom vyvádí miliardové zisky pryč. Druhým pak regionální politici, kteří místo účinných kroků žalují stát či vymýšlejí neefektivní opatření jako MHD za smogových situací zdarma.

Krátce po kritice vedení ostravské radnice se na schodech před radnicí objevil primátor Petr Kajnar, který chtěl k demonstrujícím občanům také promluvit. Organizátoři mu však nechtěli dát slovo a při tahanici o mikrofon nakonec Kajnar uklouzl a nepříjemně upadl na zem.

Měl podle Vás dostat primátor Kajnar na páteční demonstraci slovo?HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

„Chtěl jsem tady jen říct, že tuto akci vítám, a zároveň vybídnout občany, abychom takovou demonstraci udělali v Praze před Úřadem vlády, ale oni mě ani nepustili k mikrofonu,“ zlobil se primátor krátce poté, co se vrátil zpět do budovy radnice. Z pádu při potyčce organizátory nevinil. „Tahali jsme se a já jsem upadl,“ dodal smířlivě.

Lidé celou dramatickou situaci pozorně sledovali. Někteří chtěli, aby primátor promluvil, jiní na jeho přítomnost reagovali pískotem. Proč nedostal prostor k vyjádření? Podle Jakuba Sosny, jednoho z organizátorů demonstrace, šlo o protest organizovaný občany, na kterém by politici vystupovat neměli.

„Pokud chce pan primátor prezentovat své názory, ať si uspořádá svou vlastní demonstraci. Navíc ke svým vyjádřením dostává dost prostoru v médiích,“ vysvětloval Sosna a přidal pár slov i k incidentu: „Snažili jsme se pana primátora odstrčit od mikrofonu, ale ne násilným způsobem. Nebyl náš cíl ho nějak zranit a mrzí nás, že uklouzl a upadl.“

Po projevech organizátorů zahrál píseň se symbolickým názvem Čistý vzduch hudebník Jiří Neduha. Dlouhá řada lidí stála na podepisování petice za lepší ovzduší, která vznikla letos v dubnu. Zhruba ve tři čtvrtě na čtyři se začal dav před radnicí rozcházet.

>> CO TAKÉ ZAZNĚLO NA DEMONSTRACI

* „Vůbec se nebráníme demonstraci v Praze, o které chtěl mluvit primátor Kajnar, ale neměla by se podle nás uskutečnit na popud politika, protože by nabyla úplně jiného smyslu. Každopádně chceme v podobných akcích, které budou usilovat o zlepšení ovzduší, i nadále pokračovat.“ Jakub Sosna, jeden z organizátorů demosntrace

* „Jsem ráda, že lidé přišli v tak mrazivém počasí vyjádřit svůj názor. Velké množství jich podepisovalo i naši petici za lepší ovzduší, kterou jsmespustili dubnu a na které už je přes dvacet tisíc podpisů. Díky demonstraci se rozvířilo dění kolem problému s ovzduším a bude se o něm zase více mluvit. Akci proto hodnotím jako úspěšnou.“ Vendula Krčmářová, ekologická organizace Arnika

* „Primátor by se měl povinně přestěhovat z Frýdlantu nad Ostravicí do Radvanic a Bartovic, a to i se svými malými dětmi. Pak by myslím rychle našel vůli problém s ovzduším řešit. Jsem hodně naštvaný na to, jaké jedy tady musíme dýchat, syn bývá často nemocný. Vážně uvažujeme o tom, že se odstěhujeme jinam.“ Tomáš Luňáček, účastník demonstrace