Svou zásluhu na tom mají hlavně minipivovary, které během studených vánočních svátků tradičně připravují nejrůznější speciály. Většinou se jedná o silnější, těžká piva s výraznou chutí. Například Pivovarský dům v Ostravě, v jehož chmelem provoněných útrobách sídlí také Minipivovar Qásek, připravuje tmavou čtrnáctku Blackdog.

„Blackdog je spodně kvašený černý vánoční nefiltrovaný speciál s vlašskými ořechy. Děláme i medové pivo, ale to míváme v nabídce v průběhu roku a není spojené s vánocemi jako takovými. Během svátků máme navíc rozšířenou i nabídku v pivotéce," řekl Deníku majitel Pivovarského domu Jiří Štverka.

Posezení v hospůdce s přáteli každoročně zpříjemňuje také Beskydský pivovárek v Ostravici.

„Už jsme začali stáčet polotmavý svrchně kvašený speciál typu India Pale Ale podle starého britského způsobu s výraznou hořkostí. Je to takové zpestření trhu, které si lidé u nás dopřávají nebo si jej i na zkoušku kupují domů," dodal Dušan Holý.

Velmi žádané je také kaštanové pivo pivovaru Pikard ze Zámku Zábřeh v Ostravě. Třináctka plná zimních chutí a vůní ze tří druhů sladů je prvním pivem tohoto druhu, které bylo v česku uvařeno. Půllitr kaštanové třináctky navodí vánoční atmosféru stejně spolehlivě, jako šálek svařeného vína. Se speciály se vytasil také Pivovar Koníček ve Vojkovicích, a to rovnou se dvěma. „Už máme na čepu světlou třináctku, která je chmelena hlávkovým chmelem z Vojkovic u Mělníka a také chystáme teprve podruhé polotmavé pivo Štědrok. To má celých čtyřiadvacet stupňů a je to nesilnější pivo, které se v našem regionu dělá, má celých deset a půl procenta alkoholu. Stává se, že někteří zkušenější pivaři jich zvládnou třeba i pět," přiblížil majitel a sládek Mojmír Velký s tím, že várky obou speciálů by měly vydržet do konce roku.