Fotografie se jménem a místem určení zasílejte na email: Webeditori.SM@vlmedia.cz. Přidejte pár slov, jak vám letošní svatomartinská husa a menu chutnala. Pokud svatomartinské menu děláte doma, rádi zveřejníme i tyto vaše snímky. 

Česko aktuálně bojuje s druhou vlnou koronavirové pandemie. Zdravotnické, ale také ekonomické dopady jsou pro společnost zdrcující. Jedním z nejpostiženějších odvětví je bezesporu gastroscéna. Řada ostravských restaurací i jejich zaměstnanců se ocitla na pokraji bankrotu. Nejen proto přichází Deník s výzvou: Podpořte ostravské restaurace nákupem Svatomartinské husy! V obsáhlé galerii najdete vybraná menu z ostravských podniků, kde si můžete husí specialitu objednat. Pokud vlastníte restauraci a v seznamu zatím nejste uvedeni, obratem nám svou nabídku zašlete na email: ondrej.dluhi@denik.cz.

Svatomartinské husí stehno, bílé & červené zelí, lokše, bramborová roláda v HogoFogo Bistro, 9. listopadu 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Restaurace jsou stále zavřené a fungují jen formou výdejních okének či vlastního rozvozu. Přesto žádný z Deníkem oslovených podniků nehodlal letos na svatomartinskou husu zcela rezignovat. Na jaké provedení se mohou lidé v jednotlivých podnicích těšit?

Viktorka a Pizza Coloseum: husa i s návodem!

V Pizza Coloseum i v porubské tankovně Viktorce, které mají v Lukáši Chlebovském jednoho a téhož majitele, mají připraveny balíčky pro dva, pro čtyři i pro celou rodinu, a to se svatomartinským vínem (v Coloseu) i s pivem (ve Viktorce). Rozvoz začal na začátku týdne. „Letos počítáme s menším zájmem, objednali jsme čtvrtinu množství, co loni,“ řekl Deníku Chlebovský, podle něhož si ale kuchaři dávají s menu velkou práci.

„Husy předpékají, vakuují, aby vydržely, protože si stojíme za kvalitou. Dokonce do krabic dávají návod, jak si je mají lidé doma ohřát. Hledali jsme způsob a správný postup, jak husu k lidem dostat v co nejlepší kvalitě. Musíte k tomu přistupovat zcela jinak, když ji necháte v krabici zchladit a je třeba ji znovu ohřát, než když ji dostanete čerstvě upečenou v restauraci,“ vysvětlil Chlebovský.

Ideální by podle něj bylo poslat s každou husou i kuchaře, to se ale nestane, přestože kuchaři z Colosea i Viktorky budou husy sami alespoň rozvážet. 

HogoFogo Bistro: o husí standard lidé nepřijdou

Zredukovat objednané množství asi na polovinu museli v HogoFogo Bistru. Pro zájemce tak je letos připravených asi tři sta porcí, které si mohou vyzvednout ve výdejním okénku na Sokolské třídě nebo si husu nechat přivézt domů. „Nabízíme i několik druhů mladého vína a doufáme, že hosté budou menu objednávat,“ věří spolumajitel bistra Petr Jonáš, podle něhož je podnik připraven reagovat i na případný větší zájem.

A na jaku husu se mohou lidé v HogoFogo těšit? „Máme určitý standard husích stehen i s kaldounem a paštikou, o který lidé nepřijdou. Dostanou mnoho hodin přes noc pečenou husu se dvěma druhy zelí, bramborovými lokši a roládou plněnou smaženou cibulkou,“ uvedl Jonáš s tím, že husa je bude k vyzvednutí až do neděle.

„Už dávno jsem tušil, že letos si lidé husu nedají v restauraci, ale nepřipadalo v úvahu, že bychom ji nenabízeli.“

Stará kuželna: husy s perníkem i paštikou, víno jako dárek

Porce pro jednoho, ale i pro početnou rodinu. Nabídka jako každý jiný rok je k dostání i v restauraci Stará kuželna ve Slezské Ostravě. Nachystané tam mají speciální sety, aby husa nějak vypadala. A přesto, že počet porcí je oproti předešlým rokům poloviční, kvalita zůstává prémiová.

„K huse nabízíme dva druhy zelí, variaci knedlíků, husí kaldoun i paštiku, jako dezert pak pečeme čokoládový perník. Máme i pivo do pet lahví a svatomartinské víno,“ popsal bohatou nabídku majitel Radim Dvořáček.

Pro ty, kteří si objednají celou husu, má restaurace svatomartinské víno jako dárek zdarma. Husa váží čtyři kila, přičemž kilová čtvrtka stojí 329 korun. Celé menu i s předkrmem, polévkou a dezertem pak jednoho vyjde na 500 korun. Výdej husy přes okénko i její rozvoz potrvá – jako všude – do neděle.

A Café: tradiční husa se speciálním předkrmem a desertem

Šéf podniku A Café z Mariánských Hor Radim Dvořáček mladší přiznal, že zvažoval, zda vůbec budou v tomto roce svatomartinské husy hostům nabízet. „Ale důvodem nebylo to, že se nacházíme ve druhé vlně koronavirové pandemie, ale tím, že husí speciality začaly nabízet všechny podniky ve městě,“ uvedl Radim Dvořáček mladší.

Konfitované husí stehno bramborový a karlovarský knedník, červené a bílé zelí, Předkrm, Husí gyoty s červenám zelím, dezert, dýňové tiramisu v A Café, 9. listopadu 2020 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Speciální tříchodové menu z A Café vyjde na 450 korun. „Husí stehno děláme standardním způsobem, kdy dnes už považujeme domácí knedlíky jako běžný standard. Výjimečný máme předkrm, kdy jsme čerpali inspiraci v Asii. Podáváme japonské gyozy (plněné knedlíčky husím masem a červeným zelím).“ Netradiční je i dezert – dýňové tiramisu. „Dýně prostě podle nás k podzimu patří,“ dodal Radim Dvořáček mladší. Menu je v nabídce do pátku 13. listopadu.

Slezska P.U.O.R.: bez hodů, ale s husou v denním menu

Svatomartinské oslavy letos nebudou ani v restauraci Slezska P.U.O.R., kde se proto rozhodli přistoupit ke skromnější verzi svatomartinského menu.

„Hody jako za běžného provozu pořádat nebudeme, husí stehno však budeme mít alespoň v rámci běžného denního menu, a to se zelím a variací knedlíků,“ uvedl provozní restaurace Martin Košťál, podle něhož bude menu v okénku i rozvozem k dostání za 189 korun i s polévkou.

„Děláme to touto formou poprvé, proto uvidíme, jaký bude zájem, ale není problém zajistit dostatečný počet porcí,“ uvedl Košťál, podle něhož je výdejní okénko restaurace otevřeno do 15 hodin.

Místo husy kachna

V ostravské restauraci Café au Pére Tranquille zvolili na sv. Martina jinou cestou a nabízejí kachny. Například středeční menu je: pečené kachní stehno s červeným zelím s badyánem, bílým zelím a domácím karlovarským knedlíkem za 149 Kč, listový salát s kachním prsem, jablky v karamelu, limetkovou zálivkou a toasty za 129.