Obliba těchto vín od vzniku značky v roce 2005 neustále roste. Letos vinaři mladým vínem naplnili rekordní dva miliony lahví.

Přečtěte si také:Ostravané se dnešního magického data nebojí

„Prodej Svatomartinského pomůže s odbytem všem vinařům na Moravě. Lidé se tak mohou nalákat i na další vzorky z chystaného ročníku,“ sdělil ředitel znojemského vinařství Znovín Pavel Vajčner. Jeho společnost vyrobila letos o pětinu víc Svatomartinského než loni. „Asi sto dvacet tisíc litrů,“ upřesnil Vajčner.

Nárůst výroby potvrzují i další vinaři. „Svatomartinského jsme vyrobili kolem dvou set tisíc lahví. To je víc než před rokem. Značka si na trhu našla své místo,“ řekl ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. Podle něj je přijatelná i cena vín. Lahev Svatomartinského stojí v obchodech asi sto korun.

Rychlý prodej

Jako dobrý marketingový tah vidí nabídku Svatomartinských vín i odborníci. „Rychle se prodají a vinaři pak mohou peníze investovat dál. Například do technologií,“ podotkl brněnský sommelier a obchodník s vínem Dan Mádr.

Menu ostravských restaurací vévodí husa

Svatý Martin, 11. listopad, je také svátkem jídla a pití. Zapomeňte letos na diety a pořádně si povolte kalhoty. Na jídelním lístku většiny restaurací v Ostravě totiž nebude chybět klasické svatomartinské menu, husa, zelí a knedlík případně lokše.

„V menu nám nebude chybět tradiční gastronomická akce svatomartinská husa, kterou budeme nabízet celý týden. Nezapomněli jsme ani na výborné mladé víno, které mohou návštěvníci ochutnat již den před tímto svátkem. Připravili jsme také malé překvapení 13° polotmavý medošípkový ležák,“ uvedl manažer zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Na obdobné menu se můžete těšit také v restauraci Koras či U Rady v centru města. „Jsme rádi, že zákazníkům můžeme nabídnout vynikající Svatomartinské víno. Nebudou chybět ani husí speciality,“ uvedla obsluha restaurace Koras.

Dobroty nabízí i v restauraci Legend hotelu Imperial

„Chystáme tradiční gastronomickou akci s názvem Svatomartinské víno a tradiční svatomartinská husa, která proběhne od jedenáctého do devatenáctého listopadu,“ sdělila mluvčí Mamaison hotel Imperial Klára Daňková. A co bude na jídelním lístku? „Husa bude s moravským zelím a domácími lokšemi pečenými na husím sádle nebo v jiných, méně tradičních úpravách. Ze studených předkrmů zmíním domácí paštiku z husích jater nebo babiččiny husí krky. Na závěr menu mohu doporučit třeba domácí slezské koláčky zadělávané husím sádlem,“ doplnila Daňková.

LENKA MOLNÁROVÁ
JAN SPĚŠNÝ

K TÉMATU

Svatomartinské víno je první, mladé víno z letošní sklizně. Má lehkou barvu i chuť, je svěží a ovocité. Má nižší obsah alkoholu. Otevírá se na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, a aby jedniček nebylo málo, tak v 11 hodin.

Svatomartinské víno se dělá z bílých odrůd Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, od loňska k nim přibyl ještě Muškát moravský.

Růžové a červené Svatomartinské pak je z hroznů Modrého portugalu a Svatovavřineckého. Víno může být odrůdové (z jedné z těchto odrůd), nebo cuvée (jejich směs). Svatomartinské víno se má vypít nejpozději do Velikonoc, protože prý pak může ztratit svou typickou lehkost a svěžest.

Odborníci tvrdí, že pokud je dobré Svatomartinské, bude dobrý celý ročník. A podle informací Národního vinařského centra je jisté, že ročník 2011 skutečně kvalitní bude. Hroznům totiž prospěl nejen mokrý začátek léta, ale hlavně teplý srpen a dlouhé babí léto.

„Dá se říct, že všechno je akorát cukry i kyseliny, ale je dobrá taky úroda hroznů. Myslím, že po dvou hodně hubených letech se tento rok opravdu zadařilo. Letos poprvé navíc děláme Svatomartinské bílý muškát a Svatovavřinecké rosé. S úrodou i vínem jsem letos maximálně spokojený,“ říká spolumajitel rodinného vinařství Jaroslav Spěvák z Velkých Bílovic.

Tradice Svatomartinského byla obnovena v závěru devadesátých let minulého století, držitelem značky Svatomartinské se stal Vinařský fond. Propagaci tohoto vína se věnuje sedmým rokem. Že je úspěšná, dokládají čísla: zatímco z prvního ročníku vzešlo 125 tisíc lahví z 36 vinařství, letos se na trh dostanou přes dva miliony lahví od 91 producentů. Více než polovina letošních vzorků (v prvním kole hodnocení ve Valticích jich uspělo 214) je odrůdy Müller Thurgau.

Tradice Svatomartinského vína prý vznikla na dvoře císaře Josefa II., kdy vinařům, hospodařícím u velkých sedláků, končila služba. Její pokračování i v dalším roce pak dojednávali při skleničce prvního vína z tohoroční sklizně.