Nedostatek pohybu, nepravidelné jídlo a nadměrný stres patří mezi hlavní příčiny. I na to má upozornit Světový den diabetu, který připadá na 14. listopadu.

I v Ostravě si můžete nechat poradit a změřit hodnoty, které mohou na skryté onemocnění upozornit:

Vítkovická nemocnice od 10 do 16 hodin- nabídne v prostorách Lékárny Agel v areálu nemocnice bezplatná vyšetření. Lidem bude proveden odběr glykemie glukometrem. Je proto vhodné, aby lidé přicházeli více než dvě hodiny po jídle. Výsledky budou k dispozici ihned. Pokud zdravotníci odhalí u některého abnormální hodnoty, doporučí mu další postup.
WDD stánek v Avion Shopping Parku od 10 do 20 hodin- zde budou studenti medicíny zdarma změřit krevní tlak, glykemii, počítat BMI index a měřit procento tuku v těle. Příchozí se budou moci na okamžik vžít do role diabetika, a to se všemi omezeními a komplikacemi, které s sebou toto onemocnění přináší. Rovněž si budou moci vyzkoušet poskytování první pomoci diabetikovi v nouzi.

Lidé cukrovku velmi často podceňují, protože onemocnění probíhá i řadu let bez jakýchkoliv příznaků.

„Diabetes je přitom jedna z nejzákeřnějších civilizačních chorob. Trvale zvýšená hladina krevního cukru způsobuje postižení a změny na drobných i velkých cévách. Pokud se cukrovka neléčí, končí i smrtí," varuje lékařka Júlia Chripková z diabetologické ambulance Vítkovické nemocnice.

V okrese Ostrava se v roce 2013 s touto nemocí léčilo téměř 37 tisíc lidí. Většinou šlo o diabetes 2. typu.

„Druhý typ cukrovky, u kterého jde převážně o relativní nedostatek inzulinu, je mnohem častější a týká se asi devadesáti procent pacientů. Tito lidé se až v osmdesáti procentech potýkají s nadváhou či obezitou a také špatnými stravovacími návyky i nedostatkem pohybu," uvádí lékařka Júlia Chripková. Jak dodává, součástí léčby je proto také dieta a změna životního stylu. K tomu přistupují i medikamenty a eventuálně inzulin.

Právě na počest Fredericka Bantinga, jednoho z objevitelů inzulinu, připadá Světový den diabetu na den jeho narození 14. listopadu. Na řadě míst si lidé mohou nechat zdarma změřit cukr v krvi a další hodnoty a poradit se s odborníky.