„Díky poskytnuté podpoře můžeme vyměnit nevyhovující okna v objektu Charitního střediska Michala Magone, který slouží jako nízkoprahové centrum pro ohrožené děti a mládež. Rozšíříme také klubové aktivity, dovybavíme hudební zkušebnu a tým na částečný úvazek posílí sociální pracovník," uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

Technicky zastaralá budova dnešního Charitního střediska Michala Magone sloužila v 70. letech jako šatna pro dělníky při výstavbě ostravského sídliště Dubina. Od roku 1996 je zde útočiště pro děti a mládež.

„V Charitním středisku Michala Magone nabízíme aktivity pro smysluplné prožívání volného času neorganizovaným dětem a mládeži ve věku od šesti do osmnácti let. Mnozí z nich trpí citovou a hmotnou nouzí, jsou v kontaktu s kriminalitou, zneužíváním návykových látek, sexuálním zneužíváním, násilím na ulicích, záškoláctvím a podobně," vysvětluje vedoucí střediska Jiří Hořínek. Jak doplnil, mladí lidé, kteří je vyhledají, jsou obvykle v obtížné životní situaci, mají narušené rodinné, partnerské, vrstevnické vztahy nebo jsou ovlivněni nízkou sociální a životní úrovní.

Ve zdejším středisku najdou ti, kteří se ocitnou v krizové životní situaci, také nouzové ubytování. K dispozici je pět lůžek, které mohou potřební využít až na sedm dní. „Může se jednat například o maminky s dětmi, které bezprostředně přijdou o domov, ale i o jednotlivce či rodiny v krizové životní situaci," doplnil Hořínek.