Týmy nejšikovnějších kuchařů a číšníků ze středních škol se o čest a peněžní poukázky prali v Praze už pošesté. I letos se studenti museli popasovat s přípravou špičkových jídel, míchaných nápojů a kávy.

Počítalo se i s předvedením prvotřídní obsluhy. Porota hodnotila jak jednotlivé soutěžící, tak výkon celých družstev.

„Byly to zase nervy, ale myslím, že poctivý trénink před soutěží se nám fakt vyplatil,“ přiznala soutěžící baristka a barmanka Kateřina Horká.

Umístění v jednotlivých kategoriích:
Kuchařská soutěž (tým) – 1. místo
Číšníci (tým) – 3. místo
Kuchař – 1. místo
Barman – 1., 2. a 3. místo
Barista – 1. a 3. místo

Kuchaři se utkali v krájení oloupané cibule, krájení pórku, krájení brambor, vykostění chlazeného kuřete a filetování celého pstruha.

Baristé připravovali espresso a cappuccino, barmani chystali pět shodných porcí nealkoholického aperitivního uvítacího drinku.

Kromě absolutního vítězství a zlata kuchařského týmu si Krakovská odvezla i cenné kovy ze soutěží jednotlivců. Se svými kuchařskými dovednostmi zářil David Klimscha.

„Přesnost, rychlost a vytrvalost mi vynesly zlato. Jsem za to moc rád,“ komentoval svůj výkon Klimscha.

V dokonalé přípravě kávy sklízel vavříny barista Petr Doležel. V barmanském umění byla nejlepší Nela Podešvová.

Hana Schwarzová  

Soutěžní menu: Welcome drink

Tajemství lesa
Rulandské šedé, pozdní sběr, Oblast Morava

Grilované filé ze pstruha, teplý čočkový salát, jemná máslová omáčka s koprem

Kuřecí galantina plněná jemnou fáší s pistáciemi, zauzenou slaninou, mrkvové pyré, blanšírovaná brokolice, šalotkové glace 

*****

Oplatka z lineckého těsta s borůvkovým krémem a kaviárem zdobeným jedlým květem

*****

Káva Espresso
Káva Cappuccino
Káva - tonic

*****

Digestiv

Ledová hruška