„Taneční kurzy pro dospělé mě zaujaly již dříve, ale trochu to trvalo, než jsem přemluvila manžela," říká devětačtyřicetiletá paní Jaroslava, která navštěvuje taneční kurz pro dospělé v Domě kultury města Ostravy už od poloviny září, a to pravidelně každou neděli v 17 hodin.

Pánové, zadejte se, zaznělo druhý zářijový týden v sále taneční školy Bolero.

„Je to takové klidné zpestření všedního dne a vlastně i našeho vztahu. Člověk je v příjemné společnosti, poslouchá příjemnou hudbu, protáhne si tělo… Zkrátka takový prima relax od pracovních povinnosti a běžných starostí," dodává s tím, že je to určitě jiné než taneční, tak jak si je pamatuje ze studentských let.

„Ve starším věku je přece jen mnohem těžší se s někým sladit. Ještě když je to váš životní partner, kterého dobře znáte, ale nejste vyladěni na jeho tempo a rytmus, spíše ho doplňujete," sděluje dále své první pocity z kurzu.

Ačkoliv její manžel do tanečních zpočátku nechtěl, dneska sám přiznává, že je to lepší než sedět doma u televize. „Myslím, že je to fajn příležitost pro všechny páry, jak se více sblížit a užít si jeden druhého. Donutí je to se jeden pro druhého upravit a určitě je to i více sblíží," dodává paní Jaroslava.

Tanec baví i muže

„U nás je to tak padesát na padesát," zhodnotila pro Deník zájem Ostravanů podle pohlaví Michaela 

Pánové, zadejte se, zaznělo druhý zářijový týden v sále taneční školy Bolero.

Gatěková, spolumajitelka firmy MG Dance. „Věk účastníků je také různý, nedá se říct, že by převažovali starší, nebo mladší," doplňuje.

S jejími slovy souhlasí i lektor Tomáš Ožana z taneční školy Bolero, který vede kurzy pro dospělé v Kulturním zařízení K-Trio v Ostravě-Hrabůvce. „Věk se nedá škatulkovat. Dochází k nám mladé páry, dvojice středního věku i senioři. Snad prvotní podnět dávají více ženy, ale měli jsme i pár, kde manžela tanec nakonec začal bavit do té míry, že sám začal vyhledávat kurzy pro pokročilé a dneska je z něj úplný profesionál," dodává s úsměvem Ožana.

Návrat tančíren?

Kulturní zařízení K-Trio v Ostravě-Hrabůvce kromě tanečních kurzů pro dospělé pořádá také pravidelné Taneční večery. Ošizeni nejsou ani příznivci tance v Ostravě-Porubě. Zde kurzy pro dospělé a taneční večery pořádá například Taneční studio Ostrava. 

Taneční pro studenty: zájem mají hlavně středoškoláci

„Pánové, zadejte se," zaznělo druhý zářijový týden v tanečním sále budovy OKD v centru Ostravy, který má pro své kurzy pronajatý taneční škola Bolero. 

Pánové, zadejte se, zaznělo druhý zářijový týden v sále taneční školy Bolero.

Taneční mistr z Bolera dává novým žákům prvotní instrukce ohledně držení těla, následuje zopakování pravidel společenské etikety a pak už po sále prochází v kolečku smíšené páry, aby počkaly, až se všichni zadají. Sedět nezůstane nikdo. Pro případ, že by převažovaly dívky, nebo naopak muži, dochází na lekce začátečníků i účastníci pokročilých kurzů jako náhradníci.

Během několika dalších minut jsou vytvořeny všechny dvojice a může se začít. Lekce číslo 1: blues…

V září volá nejen škola

„Pokles zájmu u studentů ani u dospělých určitě nepociťujeme," odpovídá na otázku, jaká je aktuální situace na trhu v oblasti taneční výuky, lektor a zároveň jeden z majitelů taneční školy Bolero Tomáš Ožana.

„S náborem do kurzů na příští rok jsme vlastně začali už teď. Vyhlásíme termíny a pak začátkem druhého pololetí začínáme obcházet školy. To už se většinou spolužáci dobře znají a dokážou se případně domluvit. Takže když pak jdou po letních prázdninách do dalšího ročníku, vědí, že hned v září je čekají také taneční," dodává druhá polovička vedení školy Bolero, Jana Štěpánková.

Pánové, zadejte se, zaznělo druhý zářijový týden v sále taneční školy Bolero.

„Jsme tady se třídou. Přihlásili jsme se už na jaře," potvrzují slova svých lektorů i studenti druhého ročníku střední průmyslové školy v Ostravě Nicole Urbančíková a Jiří Baláž, kteří jsou v tanečních poprvé. Pro tento kurz se rozhodli, když je navštívila Jana Štěpánková ve škole.

Převažují „třídní akce"

Třídní akce to byla také v případě Patrika Christova, studenta čtvrtého ročníku dopravní školy v Ostravě-Vítkovicích. Jeho taneční kurz upoutal natolik, že absolvoval také taneční pro pokročilé a tanci se věnuje i nadále. Vypomáhá jako taneční partner pro dívky, kterým „ten jejich" v daný termín nepřišel.

Matouš Pinkowski z bývalého technického učiliště v Ostravě-Kunčicích do tanečních šel kvůli partnerce. „Domluvila se s kámoškami ze třídy, vlastně se daly dohromady holky z více tříd," přibližuje Matouš.

Pánové, zadejte se, zaznělo druhý zářijový týden v sále taneční školy Bolero.

K výjimkám, které se do kurzu přihlásí úplně samy, patří Míša Lukšíková ze střední školy Ahol. „Dělala jsem původně bojové sporty, ale tanec mě lákal víc. Domluvila jsem nejprve se sestřenicí, ale ona nakonec nešla, takže jsem do prvního kurzu docházela úplně sama," popisuje slečna, kterou tanec začal nakonec natolik bavit, že do tanečních kurzů dochází dodnes.

„Nemyslím, že by se dnešní taneční v něčem lišily například od kurzu, který jsem na střední škole absolvovala třeba já," odpovídá Jana Štěpánková na mou otázku, zdali se současné taneční v něčem liší od těch dřívějších. „Nejsou už povinností bílé rukavičky, alespoň u nás, děvčatům necháváme volnost i ve výběru šatů. Na rozdíl od Prahy holky v Ostravě ani neplatí zvýšené kurzovné a ani nemusí shánět partnera."

Jak dále dodává, zájem o taneční převažuje spíše u studentů gymnázií a středních škol než odborných učilišť. „Možná menší změna oproti předchozím letům nastala v chování dívek. Mám pocit, že ty rebelují víc než kluci," dodává na závěr našeho povídání půvabná lektorka.