Kouzlo pravého blešího trhu dýchá v ranním oparu už před budovou, kde se hemžení odehrává.

Prodávající rozkládají předměty všech tvarů, materiálů a barev. K vidění jsou stříbrné kapesní hodinky, starodávné fotoalbum nebo třeba obří rádio z minulého století. Každý stolík nabízí něco jiného. Pomalu se procházím a okukuji dnešní nabídku. „Pojďte si vyzkoušet krásný klobouček, venku je horko, ten se vám bude určitě hodit," láká ke svému zboží jeden z prodejců. Zdvořile si popovídat, zeptat se na původ věci nebo urputně smlouvat cenu to neodmyslitelně patří k „blešáku".

Skvrnou na tomto zajímavém zážitku jsou varování před zloději. Hned u vchodu mě přivítal organizátor Jiří Genzer a doporučil mi pořádně si hlídat věci. „Občas se nám stávalo, že se ukázal nějaký kapsář a pak to bylo nepříjemné. Jednou lidi zloděje přistihli při činu a chtěli jej na místě lynčovat," vzpomíná Genzer.

Trochu s obavami tedy dál procházím už přeplněnými uličkami. Je vidět, že návštěvníci trhu jsou jedna velká komunita. Sběratelé se navzájem zdraví, probírají novinky z posledních měsíců a na nově příchozí se podezřele mračí. Je potřeba se vyznat alespoň v některém z nabízených oborů numismatice neboli sbírání mincí, sběratelství známek, alias filatelii nebo propadnout odznakářství.

„Celý život se věnuju sbírání různých řádů i neřádů," vtipkuje sběratel s vášní pro předměty z třetí říše Mirek Charvát. Jeho stůl se prohýbá pod záplavou barevných malých odznaků, medailí nebo starobylých obalů na sirky. „Tady je jedna krásná krabička," ukazuje na červené sirky s nápisem „Horší je aktivní blbec než třídní nepřítel." Tohle platí v každé době," konstatuje Charvát.

Kromě sběratelských kousků všech druhů mě zaujmou hromady pistolí, nožů a vojenských helem. „Velkým tahákem je teď všechno vojenské od výstroje po knihy s válečnou tematikou," říká organizátor Genzer. Podle něj je na trhu možné najít všechno, třeba metr a půl vysoký mlýnek na kávu. „Jednou jsem viděl, že se prodávalo vybavení gynekologické ordinace z roku 1900. Moc se od té doby nezměnilo," uzavírá pobaveně Genzer. Bleší trh je místo pro každého, kdo má zájem o věci z druhé ruky a rád objevuje příběhy ztracené veteše.

Markéta Humplíková

Máte zájem vyjádřit svůj názor k tomuto tématu?
Budeme rádi, když tak učiníte na facebookové stránce Moravskoslezského deníku - zde.