V pondělí tenis, ve středu bowling, včera plavání. Vojtěch Turlej sice v těchto disciplínách ani jednou nevyhrál, nicméně absolvoval jich z přibližně osmi desítek účastníků porubských Sportovních her seniorů (SHS) nejvíce.

„Kdybych neměl v úterý jiný program, stihl bych i další disciplínu. Ten den se ve stejný čas hrál ping-pong a házely šipky," poznamenal bývalý hutník a zámečník z ocelárny v Kunčicích. Do starobního důchodu odešel teprve před několika měsíci. Ve svých pětašedesáti letech.

Ostrava. Ilustrační foto.
Tipy na víkend: Čertova Lhotka slaví narozeniny, zábavu chystá i Jih

„Sportuji celý život, takže v tom hodlám pokračovat i jako penzista v seniorské kategorii. Proto jsem se taky na hry hlásil," pokračoval Turlej, jehož zálibou číslo jedna byla až do pětačtyřiceti let kopaná. Hrával aktivně za Urxovy závody (ostravskou chemičku) či oddíly z Kunčiček a Bartovic.

„Nyní se věnuji hlavně seniorské tenisové čtyřhře a patřím do týmu závodních kuželkářů VOKD Poruba," popisoval sportovec s tím, že nejblíže mu ve SHS byly právě tenis a kuželkám podobný bowling. V první disciplíně nicméně zvítězil pouze jednou, v té další skončil mezi nejlepšími pěti.

„Na mezinárodní sportovní seniorské hry, které pořádáme v srpnu, ale postoupili pouze celkoví vítězové v tenisu mezi muži a ženami a pak první a druzí v ostatních čtyřech disciplínách," podotkla Jana Poláčková z porubského úřadu. Právě ten SHS zorganizoval; letos už třináctým rokem.

„Zájem je úžasný. Přihlásilo se nám sto seniorů s trvalým pobytem v Porubě. Samotné hry jich celkem absolvovalo o něco míň. Až na výjimky, jakými byl pan Turlej, se účastnili jedné disciplíny," uvedla Poláčková s tím, že soutěž pořádaná v průběhu tohoto týdne byla generálkou na léto.

„To bude náš obvod už popáté hostit mezinárodní sportovní seniorské hry. Předtím se v Porubě konaly v letech 2004, 2008, 2011 a 2014," dodala Poláčková. SHS vymysleli v Košicích na Slovensku, kde se také uskutečnil první ročník. Účastnili se jich Češi, Slováci, Maďaři, Poláci, Chorvati.

Foto poničené cesty na Červenohorské sedlo
Čerstvý asfalt na Červenohorském sedle zničil kamion. Škoda přesáhla 6 milionů