Odstavení příměstských autobusů na okraji města a následný pohodlný přestup cestujících na tramvajové linky městské hromadné dopravy má zajistit nový autobusový terminál Dubina Interspar.

Město se tak snaží snížit prašnost ve městě, pro lidi to ale bude znamenat nepříjemné přesedání.

Z Brušperku a Krmelína

„O projektu jsem slyšela už minulý rok. Předpokládám, že plánovaná změna se bude týkat i spoje, kterým jezdím každý den. Na rozdíl od některých mých známých chápu, že autobusy ovzduší města zatěžují, a je tedy lepší jejich provoz omezit. Jen doufám, že přesedání na tramvaj bude efektivní a nepoznamenají jej žádné prodlevy a čekání," svěřila se Deníku sedmatřicetiletá Jolana Vesná z Brušperku, která každodenně dojíždí za prací do Ostravy.

Právě linky z Brušperku a Krmelína zasáhnou změny v souvislosti s terminálem nejvíce.

Jejich ukončením na Dubině Intersparu tak město odstraní autobusový spoj mezi Dubinou a ústředním autobusovým nádražím, který je nyní souběžný s tramvajovou dopravou.

„Hlavní účelem terminálu je vytvořit kapacitní a pohodlnou platformu pro přestup cestujících přijíždějících do města příměstskými a okrajovými autobusovými linkami na systém vnitroměstské MHD, která je optimalizována nejen z hlediska dopravně-technologického a ekonomického, ale také z hlediska ekologického. Výsledný model dopravy zajišťuje společnost Koordinátor ODIS," vysvětlil mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Rozpočet projektu

Dodal také, že realizace výstavby přestupního uzlu by neměla omezit veřejnou hromadnou dopravu. „Stavba by měla být zahájena letos v dubnu a ke zprovoznění terminálu by pak mělo dojít po prázdninách," upřesnil Miroslav Albrecht.

V srpnu 2014 město požádalo o spolufinancování terminálu Evropskou unii v rámci výzvy Rozvoje inteligentních dopravních systémů. V prosinci téhož roku vysoutěžila realizaci stavby společnost Colas CZ.

Nyní se čeká na schválení dotace, která by mohla poskytnout více než šest milionů korun a pokrýt více než tři čtvrtiny nákladů.

Celkový předpokládaný rozpočet projektu se vyšplhal na zhruba sedm a půl milionu korun.

„V současnosti je žádost o dotaci v hodnocení na úřadu regionální rady. Schválení dotace se očekává v průběhu tohoto měsíce, potom budeme vědět více," uzavřela mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Klára Kohutová

Z Dubiny Intersparu bude jen Dubina

K TÉMATUKe změně názvu konečné zastávky dojde v souvislosti se změnou obchodního řetězce, u kterého se zastávka Dubina Interspar nachází, a u kterého vznikne i plánovaný terminál.
„Z terminálu, a tedy ze zastávky Dubina Interspar se stane jen Dubina. S touto změnou dojde také k přejmenování tramvajové zastávky před terminálem, kdy se uvažuje o názvu Václava Jiřikovského. K novinkám dojde současně se změnou jízdních řádů, tedy v září tohoto roku," vysvětlila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.