Na základní škole Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě se v pondělí vrátilo do školních lavic bezmála dvě stě dětí. Ty nejmladší k testování na covid-19 doprovodili rodiče, starší děti za pomoci videa prováděly testování samy.

„Jé, ty jsi ale vyrostla,“ povídá jedna z dívenek třetího ročníku. „No, už jsem tě přerostla o hlavu!“ odpovídá kamarádka. Před základní školou Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě je k zaslechnutí rozhovor, který by spolu kamarádky za normálního stavu vedly možná po letních prázdninách. Nyní se však pořádně neviděly ještě déle.

Žáci prvních tříd se vrátili do škol a museli absolvovat antigenní testy. Ty si prováděli sami na asistence učitelky tak jako například v 1. A na ZŠ Dělnická v Karviné.
Roušky a testy. Děti v Karviné se nahrnuly do škol. Nezapomněly ani na básničku

Zatímco si dívky povídají, ve školní jídelně už po půl osmé ráno na židlích sedí 14 prvňáčků z 1.B i s jejich rodiči. Dospělí jim přišli asistovat při povinném testování před začátkem výuky. Po nutných procedurách následuje patnáctiminutové čekání na výsledky. „Tak co bychom zatím mohli dělat?“ vybízí děti k součinnosti paní učitelka. Nápad malé Jasmínky hrát na honěnou je samozřejmě zavržen, děti si čas krátí slovními hříčkami.

Čekání na výsledek testu: co takhle zahrát si na honěnou?

Jasmínina maminka Pavla Bulabi mezitím komentuje „netradiční 1. září“ své dcerky. „Jsme rádi, že děti konečně chodí do školy. Už nás nebavilo být pořád doma – rodiče ani děti,“ říká žena, které testování dětí nevadí a bere ho jako nutnost k návratu do školních lavic. „Jasmínka byla doma už před Vánocemi, ve škole vlastně byla asi jen měsíc,“ ohlíží se v čase Pavla Bulabi, podle níž dcera distanční výuku zvládla výborně. „Paní učitelka děti šikovně zapojila, Jasmínka si sama zapínala počítač, spustila program a vyřešila i občasné technické potíže,“ komentuje Bulabi technickou zdatnost dcery.

Žáci ZŠ Sekaniny provádějí antigenní testy, 12. dubna 2021 v Ostravě. Podmínkou pro účast na vyučování byl negativní test na přítomnost viru COVID-19. Rodiče pomáhají s testováním svých dětí.Žáci ZŠ Sekaniny provádějí antigenní testy, 12. dubna 2021 v Ostravě. Podmínkou pro účast na vyučování byl negativní test na přítomnost viru COVID-19. Rodiče pomáhají s testováním svých dětí.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Celá 1.B je, stejně jako poté i další třídy, negativní a může se přesunout do školy k výuce. „Vítám, že jsou děti zpět ve škole, ale nesouhlasím s jejich neustálým testováním,“ říká při odchodu z jídelny maminka malé Viktorie Lucie Bočková. Také podle ní dcera zvládla domácí výuku na výbornou a po měsících strávených doma se dětem začalo tolik stýskat, že nastala situace mnohdy nevídaná i v září. „Viktorka se tolik těšila na návrat, že nemohla ani dospat. Těšila se na kamarády, na paní učitelku, na všechny a na všechno,“ vypráví Lucie Bočková.

Na všech základních školách opět začala v pondělí 12. dubna 2021 výuka. Zatím pro I. stupeň. Podmínkou pro účast na vyučování byl negativní test na přítomnost viru covid-19. Takto to vypadalo v ZŠ Komenského v Odrách.
Školáci se v Odrách vrátili k výuce. Svá první testování zvládli

Zatímco prvňáci měli při testování k ruce rodiče, žákům třetích a posléze i pátých ročníků pomáhají vždy hned tři pedagogové. Starší děti už testování podstupují v multimediální učebně, kde jim paní učitelka pouští video návod. Většina z dvanácti dětí z 3.C bere testování zvesela; smějí se tomu, jak je vatová tyčinka šimrá v nose.

Snad jen jeden chlapec ji zatlačil příliš daleko a poukazuje na krvavou stopu na tyčince. „Pro můj nos to bylo nepříjemné,“ svěřuje se následně své učitelce. Také zde jsou všichni negativní a mohou se tak přesunout do kmenové třídy. Další testování čeká děti zase ve čtvrtek, příští týden pak budou doma a prostřídají se se zbylými ročníky, aby ve škole byla vždy jen polovina tříd.