Veteránská sezona začíná na Slezskoostravském hradě
První letošní setkání automobilových a motocyklových veteránů se uskuteční v sobotu 23. dubna v prostorách Slezskoostravského hradu. Naleštění krasavci budou na hradě k vidění od devíti hodin dopoledne, v 10.30 hodin bude slavnostně zahájena nová sezona a v 11 hodin auta vyrazí na společnou jízdu do obce Miklíkov u Jablunkova. Zde pak budou až do večera probíhat nejrůznější automobilové soutěže a také další kulturní program.

Ostravská zoo v sobotu otevře expozici ryb a plazů Papua
Ostrava - První žralok v ostravské zoo, ale také varani, starobylá dravá ryba a vodní želvy budou hlavními lákadly nové expozice Papua, která návštěvníkům zoologické zahrady představí přírodu tichomořského ostrova Papua – Nová Guinea. Expozice bude slavnostně otevřena v sobotu 23. dubna ve 14 hodin.

„Přiblížíme návštěvníkům přírodu ostrova Papua – Nová Guinea a představíme tamní ohrožené druhy zvířat. Jsou především ze skupiny plazů, želv a ryb, které jsme v naší zoologické zahradě chovali zatím jen okrajově, a o které mají lidé zájem,“ řekla mluvčí zoo Šárka Kalousková.


Jaké živočichy návštěvníci v pavilonu Papua najdou?
Varany modré a varany papuánské
Starobylou dravou rybu barmundi severního
Vodní želvy karetky novoguinejské (na snímku)
Bystřinné rybky
Žralůčka okatého

Finále Radegast Líheň 2011
V klubu Rock and Roll Garage na Martinovské ulici v Ostravě-Martinově se v sobotu 23. dubna uskuteční finále soutěže amatérských kapel Radegast Líheň 2011. Koncert je vyvrcholením soutěže. „Soutěž začíná ve čtyři hodiny odpoledne a každý návštěvník dostane dárek a vstupné se neplatí,“ upřesňuje za pořadatele Marek Slonina. Koncert čtyř kapel navíc podpoří i vítězové loňských ročníků soutěží Radegast Líheň a Rockaréna, a sice brněnští Crash Road a ostravská FiHa. Po vystoupení čtyř soutěžících a prvního hosta z Ostravy dojde k předání cen a odhalení rozhodnutí odborné poroty o vítězi soutěže.

Program Velkého finále
16 hodin / Off Axis
17 hodin / Porcelaine People
18 hodin / Fall a Prey
19 hodin / The Pant
20 hodin / FiHa
21.30 hodin / Crash Road

Na Velikonoce do Miniuni
V areálu Miniuni se ve dnech 23. a 24. dubna uskuteční akce s názvem Velikonoce v Miniuni, aneb hledáme zajíce. „Jedná se o zábavnou prohlídku areálu, kdy děti hledají ukryté kartičky s obrázky a za ně získají velikonoční pomlázku. Zároveň bude probíhat tvůrčí dílna, kde si děti samy nebo společně s rodiči mohou vyrobit velikonoční výzdobu, neboť bude zaměřena právě na velikonoční téma,“ přiblížila za organizátory Petra Filipová.
Miniuni bude pro veřejnost otevřeno od 10 do 19 hodin. Vstupné je pro dospělé 70 korun, děti zaplatí 40 korun, rodinně (2dospělí + 2 děti) je 170 korun. Areál městečka miniatur bude otevřen také na Velikonoční pondělí 25. dubna.

Procházka Vítkovicemi a Dolem Hlubina
To, co je pro Ostravu nejtypičtější a jedinečným způsobem ji odlišuje od ostatních českých měst, nejsou siluety kostelních a radničních věži, ale specifické panorama tzv. Dolní oblasti Vítkovic s vysokopecním závodem a Dolem Hlubina. Pokud si chcete prohlédnout třeba právě Důl Hlubina, nebo se společně s původcem projít městským obvodem Vítkovice, pak si nenechte ujít akci s názvem Procházka Vítkovicemi.

Uskuteční se v neděli 24. dubna v časech od 9, 11, 13 a 15 hodin. Trasa prohlídky bude: Důl Hlubina, koksovna, vysoká pec č. 1 a plynojem. Poté se účastníci vydají na prohlídku městského obvodu Vítkovice a prohlédnou si radnici, kostel sv. Pavla, tržnici a sad Jožky Jabůrkové. Sraz je na vrátnici Dolu Hlubina (tramvajová zastávka Důl Hlubina, tramvaj č. 1, 2). Vstupné je 80 korun pro dospěle a 50 korun pro děti, studenty a seniory. Z důvodu omezeni kapacity prohlídky v areálu Dolní oblasti Vítkovic je nutná rezervace na e-mailu media@ostravainfo.cz.

Tip ze sousedního okresu:

OPAVSKO: Vodáci splují řeku Moravici
Vodáci se mohou ve dnech 23. a 24 dubna zúčastnit Velikonočního sjezdu Moravice. Vyplouvat se bude od přehradní hráze Kružberk nebo z Podhradí u Vítkova. Prezentace zde bude probíhat od 9 do 12 hodin, startovné je 20 korun. Voda se bude odpouštět v době od 8 do 12 hodin, v neděli pak od 7 do 11 hodin. Sjezd bude vhodný pro rafty i kánoe všech typů.