Podzimní večerní prohlídka Zoo Ostrava

Příležitost projít se potemnělou zoologickou zahradou i nyní na podzim nabízí už tuto sobotu zoologická zahrada v Ostravě. Tematicky zaměřená komentovaná večerní prohlídka na téma Les začíná v 16.15 hod. u hlavního vstupu do zoo.

"Návštěvníci se doví mnoho zajímavého o zvířatech žijících v lese, konkrétně ve Velkém ostravském lese. Kromě návštěvy pavilonů také krátce zabrousí na jednu z botanických stezek v areálu zoo," láká širokou veřejnost mluvčí zoo Šárka Kalousková. 

V případě naplnění kapacity v tuto hodinu je možnost komentované prohlídky uspořádat i pro druhou skupinu - začátek by byl v 16.45 rovněž u hlavního vstupu do zoo.

"Vzhledem k omezené kapacitě prosíme zájemce, aby si účast zarezervovali telefonicky na čísle 596 241 269. Návštěvníci zaplatí cenu běžného mimosezónního vstupného, tedy 80 Kč dospělí a 50 Kč děti do 15 let, kteří musejí přijít pouze v doprovodu dospělé osoby. Na akci neplatí permanentky, kuponové vstupenky ani další slevy (vyjma žákovských a studentských)," upozorňuje dále mluvčí s tím, že pohyb po areálu zoo je možný pouze s průvodcem. Akce se koná po zavírací době a s přihlédnutím k délce trasy (cca. 2 hodiny), je vhodná spíše pro děti staršího školního věku a pochopitelně i dospělé.

Festival patchworku nabídne inspiraci i dílny

Kulturní dům K-Trio v Ostravě-Hrabůvce chystá další ročník Festivalu patchworku. Prodejní výstava s modní přehlídkou oděvního ateliéru Kobra mode se uskuteční dnes a zítra od 10 do 18 hodin.

„Na výstavě budou autorky z celé České republiky prezentovat nádherné ručně zpracované textilní deky, přehozy i milé drobnosti. Některé z nich přímo na místě předvedou možnosti zpracování a zasvětí zájemce do základů patchworkové techniky. Festival tak potěší nejen nádhernou výstavou, tvořivou atmosférou, ale i možností nakoupit nádherné dárky pro sebe nebo své blízké.

Pro návštěvníky festivalu jsme letos poprvé zařadili i módní přehlídku oděvního ateliéru Kobra mode v sobotu v 17 hodin," uvedla za organizátory Ingrid Červeňová.

Pro nadšence této techniky bude připraven i prodej speciálních pomůcek a látek, které v běžných obchodech nejsou k sehnání. Připraven bude i bohatý doprovodný program v podobě odborných kurzů. Zájemci se budou moci naučit například výrobu filcových broží, trendy taštiček s kovovými rámečky, vánočních dekorací a přání či malovat na hedvábí. Jeden kurz stojí 250 korun, vstupné na výstavu je 50 korun, žáci a studenti zaplatí polovinu. Přihlášky a informace získají zájemci v KD K-Trio (www.kzoj.cz) nebo na tel. 596 739 107 , psát lze na e-mail: ingrid.cervenova@kzoj.cz.

V Karolině budou vybírat Českou Miss

Veřejné castingy devátého ročníku České Miss jsou ve druhé polovině. Zítra se jedenáctý ze čtrnácti castingů pořádá v Ostravě ve Foru Nová Karolina. Porota v regionálním kole zvolí tři dívky, které postoupí do semifinále v Praze. Vítězka získá kontrakt v hodnotě jednoho milionu korun a všechny finalistky čeká soustředění na Filipínách. Navíc prvních padesát dívek, které se do castingu registrují v místě konání, dostane dárek v podobě francouzské kosmetiky. Registrace začíná ve 14 hodin, samotný casting o hodinu později. 

Čertoviny s Hopsalínem

Kulturní centrum Poruba připravilo pro děti na neděli 25. listopadu od 10 hodin zábavnou a maškarní show s názvem Čertoviny s Hopsalínem. Malé čerty a čertice čekají písničky, tancování a soutěže. Akce se koná ve společenském sále Domova Slunečnice v ulici 17. listopadu v Porubě. Vstupné je 70 korun. 

Přijďte si originálně ozdobit vánoční baňku

Pokud máte zítra od 14 do 17 hodin čas, přijďte do školní jídelny Základní školy I. Sekaniny v Ostravě-Porubě. Proběhne tam tvůrčí dílna s lektorkou, která naučí malé i velké ozdobit vánoční baňku. Materiál a všechny potřebné barvy dostanou účastníci na místě a hotový výrobek si pak odkoupí. Vstup do dílny je zdarma a určen je nejen pro děti a jejich rodiče, ale i širokou veřejnost. 

Mistrovství ČR ve společných skladbách poprvé hostí Ostrava

O tituly mistryň republiky ve společných skladbách budou moderní gymnastky bojovat tuto sobotu poprvé v Ostravě. Z krajských přeborů se na šampionát kvalifikovalo 280 závodnic ve 45 týmech – šesti seniorských, devíti juniorských, jedenácti starších a devatenácti mladších nadějí.

„Pro diváky je to moc líbivá soutěž, náčiní se neustále hází a vyměňuje," říká Hana Nadkanská, šéftrenérka pořádajícího klubu při SSK Vítkovice, který se společným skladbám věnuje tři roky a v závodě bude mít zastoupení v obou kategoriích nadějí. Mistrovství ČR se v sobotu koná v porubské hale Sarezy, po slavnostním zahájení v 10.30 hodin nastoupí naděje starší a juniorky, od 15.30 hodin budou o medaile bojovat naděje mladší a seniorky. Vstupné je 30 korun. 

Můžete protančit víkend

Máte rádi tanec, pohyb a hudbu? Vyberte si svůj styl a přijďte si zítra zatancovat do Obecního domu Družba v Karviné. S sebou si nezapomeňte vzít pití a pohodlné oblečení. Téměř celý den zde bude pod vedením zkušených lektorů probíhat taneční workshop nazvaný Tanec bez hranic.

„Akce je určena všem, kteří milují tanec a chtěli by se naučit různým tancům nebo se třeba jen zdokonalit. V našem workshopu se naučíte taneční kroky a variace tanců jako například flamengo, salsa, bachata, merengue či kroky irského tance," přibližuje akci ředitelka MěDK Karviná Olga Humplíková.

Připraven bude také workshop pro děti od 6 do 15 let. Ten bude probíhat pod vedením lektorky Jany Štefanové od 12.20 do 14.30 hodin a děti se v něm naučí základy zumby, show dance nebo street dance.

Vstupné: celodenní 350 korun (v předprodeji 300 Kč), na jeden workshop 150 korun (v předprodeji 100 Kč), dětský workshop 100 korun (v předprodeji 50 Kč) předprodej v pokladně MěDK. Podrobný program workshopu naleznete na www.medk.cz. 

KRÁTCE

Frýdlant nad Ostravicí: K vidění budou i betlémy

Vánoce ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tak se jmenuje výstava, kterou pořádají zdejší zahrádkáři ve svém domě od zítřka do pondělí 26. listopadu. Během víkendu bude otevřeno od 9 do 18 hodin, v pondělí pak od 9 do 15 hodin. K vidění také budou dvě desítky betlémů se spoustou námětů, jak si připravit pokojné svátky. 

Hukvaldy: Písně Tučného zazní ve Sklenově

Skupina Michal Tučný Revival Band z Frýdku-Místku bude koncertovat v hukvaldské části Dolní Sklenov zítra v 19 hodin. „Akce se uskuteční v budově základní školy, kde mají krásný moderní sál," řekl Lubomír Zalubil ze zmíněné skupiny. „Troufám si říct, že na severní Moravě je to jeden z nejlepších sálů. Koncert bude spojen i s ochutnávkou místního Hukvaldského piva. Podle zájmu o tento koncert cítím, že to bude skvělá akce," dodal Lubomír Zalubil. 

Hlučín: Letem tanečním světem

Ve sportovní hale začne v neděli od 17 hodin taneční galashow s podtitulem Cesta kolem světa. Členové Klubu sportovního tance pozvou návštěvníky do různých částí světa a během vystoupení jim představí různé taneční styly.

Medové dny v Dětmarovicích

Tradiční Medové dny pořádají zahrádkáři, včelaři a dobrovolní hasiči ve spolupráci s obcí Dětmarovice tento víkend v tamním Dělnickém domě. Výstava je prodejní, tudíž tam bude ke koupi med, kosmetika z včelích produktů, výrobky z včelího vosku, medoviny, bylinkových čajů, kaktusů a drobné keramiky.
Zájemci si mohou také prohlédnout výstavu nazvanou Historie a současnost Sboru dobrovolných hasičů Dětmarovice a expozici místního svazu zahrádkářů. Pro děti budou připraveny soutěže „Jabloň symbol života" a pro dospělé „O nejlepší jablkovou dobrotu".
V sobotu probíhají Medové dny od 9 do 17 hodin a v neděli od 8 do 17 hodin.

Jazzový svátek v Těšíně ozdobí Bárta

Kulturní podzim patří v Těšíně již téměř 40 let jazzu. Také letos se koná tradiční Jazzový festival, letos však jen dvoudenní. Čeští a polští pořadatelé připravují dva dny plné pohodových melodií a nespoutaných rytmů. Hlavní hvězdou letos bude fenomenální zpěvák Dan Bárta, který se těšínskému publiku představí v sobotu 24. listopadu v sále KaSS Střelnice společně s Robert Balzar Triem.

Charitativní koncert a vánoční trhy v Bohumíně

Jako tradičně začíná série vánočním trhů a jarmarků v okrese každoročně v Bohumíně. Letos se vánoční trhy konají v sobotu 24. listopadu od 8 hodin na náměstí a nebude na nich chybět poštovní schránka pro Ježíška, ukázky lidových řemesel a samozřejmě prodejní stánky. Představí se také středověká hudební skupina Calata a lidová muzika Frgál.

Nejen fanoušci vážné hudby jsou zváni v sobotu do kostela Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně. Tam se totiž od 16 hodin odehraje charitativní předadventní koncert, který pořádá občanské sdružení Přátel bohumínské historie. V rámci koncertu zazní v podání členů HA-NI DUO a studentů Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě četné skladby nejenom sakrální, ale i světské provenience. Výtěžek vybraný z dobrovolného vstupného poputuje Kongregaci sester Služebnic Neposkvrněného početí Panny Marie.

Hvězda SuperStar v Bílovci

Finalista pěvecké soutěže SuperStar Martin Harich vystoupí dnes od 19 hodin v bíloveckém domě kultury. Slovenský zpěvák, který vloni vydal své debutové album Pribeh snov, zazpívá v doprovodu své kapely Musitany Hope. Vstupenky budou stát 250 korun. 

Frýdlant nad Ostravicí: Beskydské folkování

Soutěžní přehlídka amatérských folkových kapel Beskydské folkování se uskuteční zítra v Kulturním domě ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ve večerních hodinách se představí slovenská kapela Irish Rose. Hlavním hostem bude skupina Kamelot. Vstupné je v předprodeji 80 korun pro dospělé 80 a 50 korun pro děti (na místě 100 a 70 korun). Předprodej probíhá v Beskydském informačním centru ve Frýdlantu nad Ostravicí. 

Frýdek-Místek: Sbor Bohuslava Martinů slaví

Ženský pěvecký sbor Bohuslava Martinů z Frýdku-Místku slaví letos 50. výročí svého vzniku. Při této příležitosti pořádá dnes v 18 hodin ve frýdeckém zámku jubilejní podzimní koncert. 

Frýdek-Místek: Lenk vystoupí U Arnošta

Folkový písničkář Jaroslav Samson Lenk se představí v hudební hospůdce U Arnošta ve Frýdku-Místku. Koncert legendy českého folku se uskuteční dnes ve 20 hodin.

Opava: Předvánoční jarmark

Městská část Malé Hoštice připravila na tuto neděli na obecním úřadě jarmark. Od 9 do 16.30 hodin mohou návštěvníci obdivovat i kupovat vánoční zboží, ozdoby a dekorace, adventní věnce, keramiku, kožené ozdoby, perníky nebo výrobky ze dřeva. Ve 14 a 15 hodin jim hradecký amatérský soubor před obecním domem ukáže Příchod svaté rodiny do Betléma v podobě hry se zpěvy. 

Opava: Klub zaplní příznivci kapely Umakart

V klubu Art vystoupí zítra pražská alternativní kapela Umakart. Od 20 hodin představí svým fanouškům mimo jiné i své nové album Vlci u dveří. Z jejich hudební dílny vyšla i píseň Půlnoční, která se v podání Václava Neckáře stala hitem loňských Vánoc. Členové kapely Jaromír Švejdík, Dušan Neuwerth, Jan P. Muchow, Jiří Hradil a Tomáš Neuwerth jsou známí muzikanti a většina jich hraje i v dalších skupinách.