Staré lampy zhasly a provoz nových LED svítidel ještě stavební firma nespustila. Ulice tak od minulého víkendu (28.-29. července) postrádaly jakékoli světlo. 

„V dané lokalitě nejsou známy žádné poruchy veřejného osvětlení, stávající zařízení je funkční do doby zprovoznění nového, pak teprve proběhne jeho demontáž,“ zaznívalo ještě v pátek dopoledne z úst tiskového mluvčího Ostravských komunikací Jiřího Maléře. Místní residenti se přitom měli na vlastní oči šanci přesvědčit o tom, že realita je zcela odlišná. 

Na základě podnětu Deníku tak situaci začali šetřit dispečeři a další příslušní pracovníci. A výsledky jejich zjištění pak skutečně potvrdily problém.

Padesát let od premiéry v porubském letním kině Amfi dávali stejný film – Černý tulipán s Alainem Delonem.
Výjimečné promítání v Porubě: 100% analogové

„Na stavbě byl zjištěn zkrat, který zřejmě už o víkendu vyřadil z provozu celou oblast. Poruchu nikdo z občanů nehlásil,“ konstatoval Maléř. 

To se však dá vysvětlit vcelku jednoduchým způsobem. Místní lidé se totiž domnívali, že jde o plánované odpojení.

„Předpokládala jsem, že vypnutí lamp souvisí s opravami, které tady v okolí už nějakou dobu probíhají. Myslela jsem, že původní lampy už odpojili a nestihli ještě zprovoznit ty nové,“ řekla k situaci Eva Návratová, obyvatelka jednoho z domů ve Výškovické ulici.

Několikadenní tma tak oblast trápila zcela zbytečně. Maléř navíc varuje, že k podobným problémům může dojít znovu.

„K poruchám může dojít opětovně, a to na základě pohybu a prací stavební firmy. V případě problémů je nutné kontaktovat dispečink Ostravských komunikací, který vyšle do terénu naši poruchovou službu,“ dodává.

Spuštění nových lamp by se pak Výškovičtí měli dočkat do konce letních prázdnin.

RETRO OSTRAVA – ukázka z tvorby fotografa Borise Rennera.
Originální kalendář pomáhá postiženým dětem