Novým tramvajím bude opět dominovat tyrkysová barva, do které se již dva roky postupně přebarvuje vozový park Dopravního podniku Ostrava (DPO), a současně ladí i s městským vizuálním stylem. „Při tvorbě designu nové ostravské tramvaje jsme se inspirovali charakterem města, tak aby design zapadal nejen do historického centra, ale i do průmyslových oblastí. Důraz je kladen na tvarovou čistotu, účelnost a bezpečnost jak pro cestující, tak pro kolemjdoucí,“ uvedl Tomáš Chludil, designer kolejových vozidel Škoda Transportation.

Nová tramvaj pro Ostravu.Zdroj: Škoda Transportation

Vozidla budou naplňovat nejmodernější ostravské standardy pro komfort a bezpečnost. Budou plně klimatizovaná, vybavena wi-fi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými foliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy „Věřím, že nová tramvaj se bude líbit. Veřejnost opět necháme vybrat její jméno,“ říká generální ředitel DPO Daniel Morys a dodává, že by chtěl pro novou ostravskou „lokalku“ nějaké „fajné“ pojmenování, které by Ostraváci přijali.

Dopravní podnik Ostrava podepsal smlouvu na koupi 40 kusů tramvají Škoda ForCity Smart nejnovější generace, v hodnotě 1,9 miliardy korun. V ostrém provozu na linkách DPO by se měly objevit po všech schvalovacích procedurách na podzim roku 2020. Kapacita nových tramvajových souprav je 200 cestujících. 

Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 18. července 2019 v Ostravě.
Druhý den festivalu Colours of Ostrava: Dominantní Mariza,Tom Walker a Kryštof