"Hlavní prvek? Podchod! Podchod chátrá, nevzkvétá. Vytvořen lidmi by měl být lidmi zase opečováván. Když přírodu necháme být, vzkvétá, když fabrikovaný prostor necháme být, chátrá. Rozpadá se na fragmenty," vysvětlují pořadatelé akce, která začala včera, ve čtvrtek 12. května a pokračuje i dnes, v pátek 13. května. 

Park Gródek v Jaworzně, Polsko, 7. 5. 2022
Zázrak skrytý kousek za hranicemi! "Polské Maledivy" vyrazí dech, podívejte se

Akci organizuje Ústav filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-příroodovědecké fakulty Slezské univerzity. Jako první s nápadem na uspořádání akce v těchto místech přišel Jan Vlček, který u Frýdlantských mostů žil a denně podchodem chodil.

"Navazujeme na kultovní akci z roku 1989. Akce Ahoj, lidi proběhla v podchodu před 33 lety (12. května 1989) a byla akcí nastupující generace ostravské umělecké scény 80. let, která nechtěla být spojována s žádnými oficiálními strukturami. Nejsme jejich epigony, ale chceme navázat na jejich aktivitu a angažovanost ve tvorbě a k životu v měnícím se městě. Proto jsme symbolicky zvolili termín konání happeningu 12. a 13. května 2022," vysvětlují zde pořadatelé dále. 

Výcvik hasičů -záchranářů s vrtulníkem.
VIDEO: Vrtulníky nad ostravským Jihem? Haldu v Hrabůvce obsadili záchranáři

A co tedy akce nabízí? Výstavy, performance, koncerty, filmové projekce či přednášky a platformu pro diskusi o veřejném prostoru. Co je to vlastně veřejný prostor? Čí je? Kdo ho spravuje? Jak ho kultivovat? Kdo rozhoduje o tom, jak má vypadat? To vše jsou otázky, které se zde řeší - další podrobnosti o hapenningu najdete zde webových stránkách akce