„Já jsem zvyklý hodně pracovat, ale uznávám, že to bude jiná situace, než ve kterých jsem se dosud ocitl. Cítím zodpovědnost nejen svou osobní, ale celého našeho týmu za tři sta tisíc obyvatel Ostravy. Ale my tu odpovědnost určitě převezmeme a uděláme vše proto, aby v Ostravě bylo líp," říká Tomáš Macura v rozhovoru pro Deník.

Hnutí ANO v Ostravě výrazně uspělo v boji o radnici města, ale i ve velkých obvodech. Co na to říkáte?

Je to dobrá zpráva, ze které pro mě vyplývá, že lidé v Ostravě si přejí změnu a důvěřují nám, že jim ji jsme schopni přinést.

Překvapilo vás, že jste druhé ČSSD ve výsledcích za Ostravu-město nakonec utekli o pět procent?

Upřímně řečeno mě to překvapilo velmi. Na druhé straně si myslím, že lidé asi pochopili, že už pro ně ČSSD není tak věrohodná strana, jako byla v minulosti.

Volební štáb hnutí ANO v Ostravě a jeho lídr Tomáš Macura (v popředí).

Na základě volebního výsledku byste si měli nárokovat křeslo primátora. Vnímáte to tak a jste na to připraven?

Jinak bych do kandidatury z prvního místa ani nešel, kdybych nebyl připraven být primátorem. Já jsem zvyklý hodně pracovat, ale uznávám, že to bude životní změna, že to bude jiná situace, než ve kterých jsem se dosud ocitl. Cítím zodpovědnost nejen svou osobní, ale celého našeho týmu za tři sta tisíc obyvatel Ostravy. Ale my tu odpovědnost určitě převezmeme a uděláme vše proto, aby v Ostravě bylo líp.

Teď se rozběhnou koaliční vyjednávání. Jaké možnosti vidíte jako nejreálnější? S kým se dokážete bavit a s kým ne?

Bavit se dokážeme úplně s každým. Z hlediska koaliční smlouvy máme jeden jediný blok, a to je, že nechceme spolupracovat s KSČM.

A co druhá ČSSD, se kterou byste mohli mít koalici kopírující tu na celostátní úrovni, kde jsou ještě lidovci, již se také do zastupitelstva Ostravy probojovali?

Koalici s ČSSD v tuto chvíli nevylučuji, na druhé straně náš koaliční partner musí ctít naše hlavní programové cíle, a jedním z nich je spolupráce na transparentnosti veřejných financí, zadávání zakázek a hospodaření městských společností. A tam já vidím na straně sociální demokracie trochu problém.

Co to znamená? Že by museli napřed udělat změny ve svém vedení, které je spojováno s některými kauzami v Ostravě?

O tom se s nimi budeme teprve bavit, nechci k tomu nyní říkat více.

Zaznívají už hlasy, které vidí jako nejreálnější vaši koalici se třetím v pořadí hnutím Ostravak plus rovněž s lidovci. Co vy na to?

I tato varianta je samozřejmě možná, ale je to opravdu otázka dalších jednání. Musíme prostě s těmi nebo s těmi najít shodu a podle toho se uvidí. Nějaká jednání už sice proběhla hned v neděli, ale opravdu jsme stále na začátku a těžko předjímat, jaká koalice v Ostravě nakonec bude.

Volební štáb hnutí ANO v Ostravě.

Budete prosazovat, ať podobnou sestavu, jaká vznikne pro „velkou radnici", vytvoří vaše hnutí i v městských obvodech, kde získalo rovněž dominantní postavení?

My jsme demokratické hnutí, takže naši členové v jednotlivých obvodech mají zodpovědnost a volnost domluvit si koalice sami. Ale na druhé straně chceme, aby to probíhalo koordinovaně. Nemyslím si však, že všude budou koalice totožné.

Jaké jsou vaše plány? Co byste chtěl na ostravské radnici prosadit?

Z časového hlediska je pro nás opravdu nejdůležitější oblast veřejných financí a hospodaření města. Jinak ale máme opatření pro všechny stránky života ve městě, ať už se to týká životního prostředí, zaměstnanosti, sociální problematiky či řešení kriminality. Chceme s Ostravou pohnout dopředu, aby se stala dobrou adresou. Co bych chtěl ale hlavně vypíchnout a co považuji za svůj hlavní osobní cíl, je vytvoření vize pro Ostravu na další strategické období tak, aby tou dobrou adresou byla i v horizontu dvaceti třiceti let…

To znamená, že svůj program neohraničujete jen čtyřletým volebním obdobím?

Ano, chci rozjet projekty, které budou mít přesah dál do budoucna. Podle mě žádný z komunálních politiků neměl tu svobodu nebo nadhled, který cítím já, protože já opravdu nejsem nijak motivován na maximalizaci volebního zisku za další čtyři roky. Chci tedy dělat takové věci, které městu pomohou v dlouhodobém horizontu. Ale pro to budu muset najít oporu nejen v hnutí ANO, ale napříč celým politickým spektrem. A dokonce bych chtěl vytvořit i nějakou nepolitickou platformu lidí odborníků z různých oblastí.

Volební štáb ANO v Ostravě

O co by mělo jít?

O něco jako „radu moudrých", ještě o tom ale nemám úplně jasnou organizační představu. Chtěl bych zkrátka vzbudit nadšení pro Ostravu ve zdejších nepolitických osobnostech tak, aby také mluvily do chodu města a pomohly ho posunout dobrým směrem.

Vy jste dříve pracoval jako šéf společnosti Walmark, v posledních letech jste ale byl doma na rodičovské dovolené se synem. Dalo vám to odstup a sílu na to, abyste se teď mohl pustit do poltického života?

Než jsem do toho šel, tak jsem si ten krok musel rozmyslet. Asi občas s nostalgií zavzpomínám na to, jaké to bylo, starat se o děti, ale teď prostě přichází další etapa života a musím se věnovat něčemu jinému. Ale věřím, že se mi ta doba ještě vrátí, protože nechci být politikem nadosmrti.

TŘI OTÁZKY PRO…

…Lumíra Palyzu, lídra ČSSD:

Jak hodnotíte výsledky ČSSD v komunálních volbách?❶Chtěl bych poděkovat voličům za to, že přišli k volbám. Trend prolínání hnutí ANO a dalších z velké politiky do komunální se potvrdil i v Ostravě. I tam, kde měla ČSSD silné zázemí se derou na povrch a chtějí ukázat, že umí řídit komunál. Výsledek komunálních voleb pro nás není příznivý, ale musíme ho přijmout.
Co podle vás nepříznivý výsledek způsobilo?❷Kampaň, která se vedla před volbami, mě velmi zklamala, protože kroky, které se v ní dělaly, byly o lžích a polopravdách. Na výsledku se promítly věci, které byly podpásové jako například akce se samolepkami. Určitě svým způsobem neměla příznivý vliv na voliče. Nicméně politik s tím musí počítat, takový je svět, taková je politika a jdeme dál.
Jaký bude další postup ČSSD?❸Teď je pro nás klíčové se sejít jako klub a sestavit vyjednávací tým, sestavit vedení klubu. Jsme otevřeni jakémukoliv vyjednávání. Budeme se chtít bavit o tom, jaká bude další role sociální demokracie po následující čtyři roky. Politik však musí počítat i s tím, že může skončit i v opozici. Očekáváme, že koaliční vyjednávání naberou na počátku tohoto týdne na obrátkách. Teď budeme přesvědčovat voliče, aby dali hlas našemu kandidátovi do Senátu.

…Lukáše Semeráka, lídra Ostravaku:

Jak hodnotíte výsledky Ostravaku v komunálních volbách?❶Jsme jediní, kdo obhájili všechny mandáty z minulých voleb do obecních zastupitelstev a k tomu jsme ještě přidali nové napříč obvody, kde jsme také dosáhli velkého úspěchu. Společně s hnutím ANO jsme dokázali, že Ostrava už není oranžová. Podle mě je to obrovský úspěch.
Komu nebo čemu vděčíte za tento úspěch?❷Primárně to jsou kvalitně připravené kandidátky ucelená nabídka kandidátek napříč ostravskými obvody. Jsme jedinou pořádnou alternativou parlamentních stran v Ostravě. Známe místní prostředí.
Jaké budou další kroky Ostravaku?❸Vyjednávat jsme začali hned ještě v den voleb. Zjišťujeme, co a jak, s kým se budeme schopni domluvit. Bavíme se s dalšími stranami. Nic konkrétního v současné chvíli nejsem schopný říct.
 

…Martina Jurošku, lídra ostravské KSČM:

Jak hodnotíte výsledek KSČM v komunálních volbách v Ostravě?❶V prvé řadě bych rád poděkoval voličům. Co se KSČM týká, tak jsme dopadli lépe než v komunálních volbách před čtyřmi lety a na Ostravsku jsme posílili. Takže za mě spokojenost. Akorát mě mrzí ta nízká volební účast.
Co podle vás zapříčinilo takový výsledek?❷Myslím si, že se nám podařilo oslovit lidi naším volebním programem. Navíc mezi jednotlivými stranami, levicí a pravicí nejsou tak ostré rozdíly jako v minulosti, takže se nám povedlo přetáhnout voliče jiných stran a hnutí. ANO se podařilo poskočit na první příčku díky zvládnuté mediální kampani.
Jak budou pro KSČM vypadat následující dny, co vás čeká?❸Čekají nás jednání s dalšími stranami, abychom sestavili koalice. Díky tomu, že výsledky jsou velice těsné, žádná strana nesestaví koalici sama, takže budou převažovat trojkoalice a my určitě budeme chtít jednat s těmi, které chtějí docílit toho, co my ve volebním programu.