Když se řekne mega výprodej nebo likvidace skladových zásob, většina lidí si představí nadávky, tlačenice a hulvátské chování. Že to jde i jinak, ukázali v pátek obyvatelé Hlučína na Opavsku.

Zdejší pobočka obchodního řetězce Lidl zahájila úderem osmé hodiny ranní třídenní výprodej zboží. Akce souvisela s uzavřením prodejny, kterou nyní čeká několikaměsíční rekonstrukce.

K mání bylo zejména spotřební zboží, například oblečení, nářadí, příslušenství do koupelen, osvětlení a podobně, vše až s osmdesátiprocentní slevou.

Zahájení přípravy stavební práce. Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim. Snímek z 18. ledna 2018.
Outletové centrum v Ostravě: jedná se o dálničním napojení

První zájemci dorazili za tmy. Postupně se vytvořila dlouhá fronta, do níž se příchodší spořádaně stavěli. Žádné hádky, spíše úsměvy a přátelská konverzace.

Na pořádek dohlížela posílená ostraha, která po otevření regulovala vstup do prodejny. „Je to úplně v pohodě. Bez problémů. Lidé jsou slušní,” řekl Deníku člen ochranky.

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Nakupující měli různé plány. „Ráda tu nakupuji oblečení. Je kvalitní a za slušnou cenu. Vnučka a dcera budou mít zanedlouho narozeniny, tak bych jim chtěla něco vybrat,” uvedla starší žena.

Krátce po otevření přicházeli k obchodu další lidé. Někteří se při pohledu na frontu otočili a šli zpátky. „Stavím se tu odpoledne, třeba ještě něco zbyde,” řekl muž středního věku.

Jiní se zařadili na konec „hada”. „Nevadí mi to. Cestou jsem potkala kamarádku, kterou jsem delší dobu neviděla. Aspoň tady poklábosíme,” svěřila se další nakupující.

Přijetí slovenských a českých krojovaných horníků v Bratislavě u prezidenta Andreje Kisky, na němž nechyběli zástupci z našeho regionu.
Ostrava se vykašlala na horníky. Stydí se vedení města za jeho minulost?

Klidná byla i situace uvnitř prodejny.

Výprodej by měl skončit v neděli, poté se obchod na delší dobu uzavře. „Hlučínská prodejna bude několik měsíců uzavřena z důvodů zásadní přestavby na prodejnu nové generace,” uvedla mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá.