Bývalé kanceláře nebo byty, které nejsou zkolaudovány pro účel provozování ubytoven. Na tyto nedostatky u trojice budov v Cihelní, Tomkově a Chopinově ulici upozornil ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček. Kontrolní orgány tak v současné době problém přezkoumávají s tím, že zhruba devadesátce lidí, kteří v ubytovnách našli nocleh, hrozí pozastavení příspěvku a doplatku na ubytování, a mohou se tak ocitnout na ulici.

„Odbor sociálních věcí vede šetření a s těmi lidmi, kterým hrozí pozastavení příspěvků na ubytování, intenzivně pracuje. My bychom v kritické situaci měli zasáhnout a zajistit náhradní bydlení. Bohužel na ubytovnách bydlí lidé, kteří mají z předchozích nájemních vztahů vysoké dluhy, a těm obecní nebo sociální byty přidělit nemůžeme," přiblížil současnou situaci Tomáš Kuřec, místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu.

Podle něj pracovníci odboru sociálních věcí postupují od rodiny k rodině a poskytují náhradní bydlení třeba v jiných ubytovnách. Dodal také, že kontroly stavebního úřadu odhalily zatím závažné nedostatky u ubytoven v Cihelní a Tomkově ulici.

Trojici ubytoven v Přívoze hrozí zavření. Byly totiž zkolaudovány pro jiné účely.

„Ty byly původně k jiným účelům. V jedné bývaly byty a ve druhé kanceláře, nemohou tak být pronajímány jako jednotlivé pokoje ubytoven. V současné době by do kontrol měla zasáhnout i hygiena," doplnil místostarosta s tím, že poslední ubytovna, v Chopinově ulici, je zatím v řešení, protože její majitel odmítá spolupracovat.

Nejhorší v Ostravě?

Pokud se ubytovny zavřou, postihne to zhruba tři stovky lidí, z nich asi devadesát by kvůli předchozím dluhům hledalo další bydlení jen velmi obtížně.

„Víme o tom, že by se to tady mělo zavírat. Majitel ale říká, že udělá vše pro to, abychom tady mohli zůstat," řekla Deníku Veronika, která v ubytovně v Tomkově ulici nedaleko prodloužené Místecké bydlí s matkou a sestrou.

Trojici ubytoven v Přívoze hrozí zavření. Byly totiž zkolaudovány pro jiné účely.

„Máma ale pro jistotu shání bydlení jinde, kdyby došlo k nejhoršímu. Zatím se ale jinam nechystáme. Určitě se to nějak vyřeší," vysvětlila mladá dívka. Podle sociální pracovnice z Poruby, která si nepřála zveřejnit své jméno, a má ve výše zmíněných ubytovnách řadu klientů, patří právě trojice budov v Přívoze k nejhorším ubytovnám v Ostravě.

„Je to jednak dáno opuštěnou lokalitou, kde široko daleko nikdo nebydlí, jednak je tady velká převaha Romů a v neposlední řadě jsou ceny za nájem přímo neuvěřitelné," popsala sociální pracovnice.

Majitele přívozských ubytoven se redakci Deníku nepodařilo kontaktovat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Kauza Přednádraží pokračuje. Centrální obvod s návratem obyvatel nesouhlasí