Možná nepřekvapí, že středeční počin není největší objem řízků, které Radim Dvořáček na posezení spořádal. Na Slováckém řízku se do něj vlezlo ještě o 300 gramů víc, nyní však celkový objem navýšily brambory a zeleninová příloha o další dva kilogramy.
Ani to ale není rekord, švestkových knedlíků na trnkobraní snědl asi šest kilo. „Maso je však daleko sytější, stejně jako třeba pizza se sýrem. Lépe se jí ‚tekutější‘ jídla, případně doplněná o omáčky. Řízky se rychle přejí,“ popsal Dvořáček, který zvolil taktiku „nejdřív řízky, potom, co ještě zvládnu“.
Stejně jako s burritem, ani tentokrát se mu nepodařilo vlézt se do nezávazného časového limitu jedné hodiny, cíl – propagaci svou i restaurace – ale za dvě hodiny splnil. V Řízkárně U Orla podobné typy vídají rádi, v klasickém menu pro ně mají připravený takzvaný Kolořízek, který váží půl kilogramu a kdo si jej dá, nechá si změřit čas a sní jej i s přílohou do 15 minut, nemusí ho platit. Když to nevyjde, peněženka zasténá.
Tentokrát si jej dala i maminka Radima Dvořáčka, která syna na akci doprovodila. Nesoutěžila sice na čas, ale Kolořízek snědla! V rodině nebyla první… „Před pěti lety jsem to zkusil, porci jsem zdvojnásobil na kilový Kolořízek a půl kila brambor, a i tak jsem se do 15 minut vešel,“ vzpomíná Dvořáček, který dnes ráno jako obvykle vypil na roztažení žaludku kávu a šest litrů vody a čaje.
„Vhodné jsou močopudné tekutiny, které jdou rychle ven,“ říká jedlík.Zdravotních rizik si je vědom, se svými šedesáti kilogramy, jinak zdravou stravou a povědomím o fungování trávicího traktu si ale obavy nedělá.
„Vím, co hrozí, ale jím tak jen nárazově na soutěže, jinak se stravuji zdravě, jím častěji po menších porcích a zejména saláty a zeleninu,“ dodává muž, který v minulosti vážil přes sto kilogramů, jedl nezdravě a cítil se nesrovnatelně hůř. „Navíc dnes dokážu odlišit soutěže od běžného života,“ ubezpečuje.
ROZHOVOR K TÉMATU
Sníst na posezení hromadu jídla? Hrozí problémy, třeba zánět, varuje lékařka
Vedoucí lékařka metabolické JIP a lékařka ambulance klinické výživy Eva Čubová z Městské nemocnice Ostrava říká, že jídelní excesy a jejich důsledky jsou tamní denní chleba lékařů. Pokud chcete, přečtěte si tento zajímavý rozhovor.
Přestože se soutěží jedlíků účastní vesměs trénovaní jedinci, spočívají v nárazové konzumaci velkého množství jídla a tekutin nějaká zdravotní rizika?
Riziko může být krátkodobé a dlouhodobé. Z pohledu těch dlouhodobějších se jedná např. o riziko gastroparézy (dlouhodobě rozšířeného žaludku s poruchou evakuace), což pak ruku v ruce může vést k refluxu stravy s kyselými šťávami do jícnu, dráždění jeho sliznice s nepříjemnými důsledky jako je pálení žáhy, zápach z úst, kazivost zubů až astma bronchiale při chronickém refluxu trávicích šťáv do dýchacích cest. Jedlíci velmi tučných jídel si pak koledují o metabolický syndrom, obezitu, dyslipidémii.
A ta „okamžitá“ rizika?
Může dojít k různým situacím. Četla jsem, že mnozí soutěžící stravu ani nekoušou, což může způsobit uvíznutí sousta, to je rovněž nepříjemný a bolestivý stav vyžadující akutní endoskopický zásah. Dále např. při snědení nějakého kořeněného jídla ve velkém množství si můžete přivodit zánět žaludku a obávanou komplikací při snědení velkého množství tučné stravy je zánět slinivky břišní, to je onemocnění, které dokáže lidem sáhnout i na život, eventuálně jim přivodit vážné dlouhodobé důsledky.
Jak se na obdobné soutěže coby lékařka díváte?
Jako lékařka podobné soutěže neschvaluji a hlavou mi probíhá, jak se musí jednotlivé trávicí orgány „zapotit“, aby tento jídelní exces zvládly. Nicméně lidské tělo má velké limity a tak jako se jsme schopni připravit na uběhnutí maratonu, tak zřejmě jsme schopni se připravit na podobnou soutěž a natrénovat náš zažívací systém, aby tuto zátěž jídlem zvládl.
Na co by si jedlíci měli dávat pozor a co hrozí netrénovaným jedincům s „normálním“ žaludkem?
Myslím si, že ti, co pravidelně soutěží, by měli tuto činnost dělat jen po určitou dobu a sledovat, jestli se u nich neobjevují příznaky gastroparézy a refluxu, měli by být pravidelně komplexně vyšetřeni laboratorně. Mělo by se vědět, zda nemají např. žlučníkové kameny. Trénovat velké objemy jídla se zdravou dobře stravitelnou stravou – ideálně asi se zeleninou. Netrénovaným jedincům podobné soutěže vůbec nedoporučuji. V lepším případě se soutěžící jen pozvrací, nebo si přivodí již zmiňovaný zánět žaludku. Při snědení nadměrného množství masa může dojít u predisponovaných jedinců ke dnavému záchvatu. V horším případě si mohou přivodit obávaný zánět slinivky se všemi možnými scénáři.
Běžnou praxí těchto jedlíků je roztahování žaludku velkým množstvím vody. Když už se jedení věnují, je to vhodný postup?
Bez roztahování žaludku by asi každý dopadl stejně – moc by toho nesnědl. Zde však upozorňuji na možnost tzv. „otravy vodou“, kterou si způsobíte, když vypijete velké množství vody bez iontů a narušíte si tak rovnováhu vnitřního prostředí.
Vybavíte si ze své praxe nějaký obdobný případ, který jste musela řešit?
Jídelní excesy se všemi možnými důsledky jsou náš denní chleba a plní naše interní příjmové ambulance. Mnohé z nich právě většinou i v kombinaci s alkoholem vedou k různým chorobám zažívacího traktu. Nicméně tohoto soutěžícího jsem popravdě ještě neměla. Zřejmě je dobře obeznámen se svými limity a umí s nimi pracovat.
Svou skupinu fanoušků mají například i chilli soutěže, jsou zde jiná zdravotní rizika než při množstevním přejídání?
Ano, zde jde spíše o obsah capsaicinu, který má významný vliv na rozšíření cév a tím pádem zde hrozí rozkolísání krevního tlaku a samozřejmě i podráždění sliznice žaludku s možností zánětu.
Máte nějaké doporučení pro lidi ohledně stravy?
Obecně bych lidem doporučovala se najíst spíše střídmě, vyvarovat se jídelním excesům, dbát na kvalitu jídla, snažit se udržovat váhu a kondici pravidelným pohybem. Sice je to stále to samé dokola, nicméně nic zázračnějšího na udržení si zdraví neexistuje.