Je první květnová středa, krátce po osmé ráno a právě se z oblohy spustil prudký „slejvák". Stánkaři nabízející sazeničky na tržnici na Černé louce v Ostravě jsou před deštěm ukrytí v zastřešeném areálu. „To jste si teda nevybral zrovna dobrý den. Dneska je takový nečas, že tu je málo stánkařů i zákazníků. Není divu, když je takové počasí," říká mi správcová tržnice Drahomíra Holleinová.

Jak dodává, tržnice je otevřena od pondělka do soboty, nejživěji tu bývá ve středu, v pátek a sobotu. Naopak čtvrtek bývá podle ní slabší, to totiž lidé vyrážejí do obchodů s letáky, které nabízejí řadu akčních slev právě od čtvrtka. „Navíc je na sázení některých druhů zeleniny dost brzo. Třeba rajčata a papriky je určitě lepší vysazovat až po zmrzlých," vysvětluje Drahomíra Holleinová.

Tržnice v centru Ostravy.

Mezi několika prodejci sazeniček převažují spíše ti dříve narození. Výjimkou je usměvavá Milena Ševčíková z Heřmanic. „Ten dnešek se opravdu moc nevydařil, v takovém počasí lidé moc nechodí. Co nakupují nejvíce? Velký zájem je o rajčata, saláty i okurky, mám ale i kedlubny, petržel, celer a další druhy zeleniny. Prodávám tady už několik let, tak se ke mně vracejí stálí zákazníci. Snažím se jim poradit, jak a kdy co sázet. Někdo si poradit nechá, jiný ne. To bývá různé," říká sympatická stánkařka.

Zájem je i o květiny

Zatímco u prodejců sazeniček postávají lidé spíše středního či seniorského věku, prodejce muškátů a dalších ozdobných květin z Polska právě obsluhuje mladší ženu. „Vyberte mi, prosím, červené muškáty, ty si vezmu tři. Nebo radši mi jich dejte pět a k nim i ty dva růžové," vybírá si brunetka a nahlas přemýšlí, jestli si nekoupí do květináče i nějaké letničky. Nakonec se rozhodne, že nákup letniček nechá na příště.

Tržnice v centru Ostravy.

Kdo chce ale na tržnici v areálu Černé louky nakoupit, musí se tu vydat nejlépe ráno. Po poledni už se tady totiž neprodává. Důvod je podle správkyně jednoduchý. „Prodávají tady malopěstitelé, kteří své sazeničky i květiny, nebo ovoce a zeleninu přivážejí už v pět ráno. Jsou tak zvyklí. Za tu dobu, co prodávají, už také vypozorovali, že lidé nakupují hlavně dopoledne. Po obědě tu zavítá zákazník, když to trochu přeženu, jednou za uherský rok. A navíc ti malopěstitelé spěchají domů na své zahrádky a políčka, aby tam mohli pracovat a aby měli vůbec co prodávat," vysvětluje Drahomíra Holleinová.

Když se s ní loučím, upozorní mě ještě, abych se přišel podívat tak za týden či dva, a hlavně si vybral den, kdy bude pěkné počasí. „To tady bude daleko živěji," věří správkyně tržnice.