Chcete se zapojit do Evropského týdne mobility? Také v Ostravě máte příležitost podpořit tuto akci. Má za cíl ukázat problémy vznikající rostoucím počtem aut, i možnosti, které nahrazují auta při cestování ve městech

Například Středisko volného času Ostrava-Zábřeh organizuje sportovně charitativní akci Běh naděje, která navazuje na tradici běhů Terryho Foxe. Poběží se 17. září a pak dvakrát 24. září.

Naopak kolo můžete využít při sobotní akci, kterou chystá Knihovna města Ostravy. Jde o Bibliotour aneb Z knihovny do knihovny na kole. Sraz je v deset hodin. „Vyjedeme z knihovny na ulici Opavské, pokračovat budeme přes Svinov po cyklostezce až do knihovny v Polance. Tam bude připraveno takové přátelské posezení pro zmožené cyklisty,“ řekla Markéta Balejová z pobočky knihovny na Opavské ulici.

Desetikilometrová trasa vede většinou po cyklostezkách.Do středyse na akci přihlásilo prozatím pětatřicet lidí.

Na kole mohou lidé vyrazit i na Dny NATO. „Při stotisícové návštěvě této akce působí největší komplikace automobilová doprava. Město Ostrava proto letos ve spolupráci s městskou policií a organizátory akce zapojilo do mezinárodního projektu Evropský týden mobility. Cyklisté mohou do Mošnova vyrazit na kolech po mezinárodní cyklostezce číslo 5, takzvané Jantarové stezce,“ informovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. U mošnovského letiště bude fungovat hlídaná kolárna.

Ekologické informační centrum Zelený bod Ostrava připravuje několik akcí pro pro školy i veřejnost. Ve čtvrtek a v pátek se koná soutěžní dopoledne pro žáky čtvrtých a pátých tříd základních škol Městem na kole a pěšky pro radost a zdraví. Stejný program i pro dospělé uspořádá v neděli 18. září. V pondělí a v úterý pak bude v sále Komorní scény Aréna besedovat se žáky základních škol o bezpečné dopravě a o alternativních způsobech přepravy. Nabídne také ukázky první pomoci.