Již pošesté se koná Týden rané péče, celonárodní akce, která má podpořit rodiny s postiženými dětmi.

V České republice dnes funguje 46 pracovišť s touto registrovanou službou, z toho jen jedno je zřízeno státem. Pečují o 1995 rodin s postiženým dítětem do sedmi let věku. Například jen střediska zabývající se dětmi se zrakovým postižením poskytly za minulý rok 1668 osobních konzultací, 1438 telefonických konzultací a zapůjčily na 5500 knih, filmů, hraček a speciálních pomůcek.

„Střediska rané péče mezi sebou spolupracují. Přidávají se k nám také dobrovolníci, studenti, sponzoři, významné osobnosti, herci a vědci. V minulosti se ke kampani přidala mateřská centra, porodnice, divadla, internetové servery, vydavatelství… To je dobrá zpráva rodinám: pokud se rozhodnou postižené dítě vychovávat doma, nezůstanou bez pomoci," říká předsedkyně Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová.

Akce v Ostravě

Také ostravské středisko rané péče připravilo pro veřejnost na příští týden několik akcí.
 
V pondělí 25. listopadu se od 9 do 17 hodin koná přímo ve středisku na Havlíčkově nábřeží 38 (v bývalé budově Technoprojektu) den otevřených dveří.

V úterý 26. listopadu od 18 hodin benefiční koncert v Klubu Parník, vystoupí skupina Jablkoň a hosté.

Ve čtvrtek 28. listopadu si od 9 do 17 hodin můžete v kavárně Industrial kafe (naproti kinu Vesmír) vyzkoušet, jak chutná kafe nevidomým.

V sobotu celotýdenní program završí kouzelné odpoledne pro celou rodinu v centru Viva v Horní ulici v Hrabůvce, od 15.30 do 18.30 hodin.