Už nepůsobí hrůzně a odpudivě. Nového podchodu se konečně dočkali lidé, kteří žijí v okolí nákupního areálu Odra v Ostravě-Výškovicích. Jeho rekonstrukce trvala půl roku a přišla na šest milionů korun.

„V podchodu byla vyměněna dlažba, nové jsou obklady a osvětlení. Upraven byl také prostor před vstupem z Lumírovy ulice a vstupní a výstupní plochy na nástupiště zastávek MHD Nové Výškovice," upřesnil starosta obvodu Karel Sibinský.

Místní obyvatelé mají z opraveného podchodu radost, vadí jim ale to, jak vypadá okolí.

U chátrajícího komplexu Odra září nový moderní podchod

„Měli by to tady už dát konečně do pořádku celé. Nový podchod je sice fajn, ale člověk k němu musí dojít kolem chátrající Odry a po rozbitém chodníku," posteskla si Hana Boráňová s tím, že v dané lokalitě chybí i dětské hřiště. „Mělo by se více investovat do dětí," dodala.

Ostravský obvod Jih opravuje v posledních letech jeden podchod za druhým. Jako další na řadu přijde ten u Savarinu. Vzhledem k jeho havarijnímu stavu ale bude v tomto místě postaven úrovňový přechod a samotný podchod bude z bezpečnostních důvodů uzavřen.

„Uvědomujeme si, že podchod je skutečně v žalostném stavu, hlavním problémem jsou obrovské kaluže vody. Protože na okamžité zahájení jeho rekonstrukce v tuto chvíli nemáme finanční prostředky, rozhodli jsme se alespoň pro toto provizorní řešení," vysvětlil místostarosta Pavel Planka. Úrovňový přechod bude podle něj sloužit až do doby skončení následné generální rekonstrukce podchodu, jehož havarijní stav mají na svědomí vandalové a zloději, kteří už dvakrát odcizili čerpadlo včetně elektrických rozvodů a podhledů.