Dobrá česká kuchyně, příjemné prostředí a kvalitní služby. To vše nabízí restaurace U Dvořáčků, která si zakládá na své domácké atmosféře a je vyhledávanou lokalitou pro sváteční obědy nebo rodinné oslavy. „Ale začátky pro nás nebyly vůbec jednoduché," říká majitel podniku Rudolf Dvořáček, který dům koupil po revoluci od restituentky. „Odhadní cena byla zhruba půl milionu korun, my za dům zaplatili zhruba čtyřnásobek. A byly chvíle, kdy jsme to chtěli s manželkou dokonce i prodat a začít podnikat jinde," přiznává Dvořáček.

Historie restaurace totiž sahá až do předválečné doby, kdy tady (na Plivanec) chodili na pivo horníci z nedalekého dolu z Dolu Petr Bezruč a později studenti z pedagogické fakulty, která má naproti podniku koleje. „Byla to klasická nalejvárna, každý den jsme po zavíračce vyhazovali plné tašky svačin, které horníci házeli pod stůl. Kuchyně tady ze začátku vůbec nefungovala, prodávalo se jen pivo a tvrdý alkohol. A čas od času se to tady i popralo. Stoly a židle jsme opravovali prakticky každý den," směje se Dvořáček.

Zlom nastal v momentě, kdy se v roce 1993 zavřela nedaleká šachta. „Pro naše podnikání to byl klíčový moment, protože jsme konečně mohli naplnit svou představu a udělat z restaurace podnik založený hlavně na dobré domácí kuchyni," pokračoval Dvořáček a vysvětlil i důvod, proč je interiér zařízen v „loveckém" stylu. „Můj děda byl myslivec, v restauraci jsou k vidění všechny jeho trofeje. Zbytek jsem nechal mysliveckému spolku ve Václavovicích, kde byl jeho revír. Je v tom i troška nostalgie, protože vždy, když tady přijdu, tak si na něj vzpomenu," říká hrdě Dvořáček, který dlouhé roky v restauraci pracoval sám s manželkou a syny.

„Podnikání jsme měli postavené na rodinném přístupu. A do doby, než jsme dům splatili, jsme neměli žádné zaměstnance," říká Dvořáček k těžkým začátkům. Za více než dvacet let existence z podniku dokázal vybudovat vyhlášenou ostravskou restauraci, kde se chodí na výborné české speciality a dobré pivo. „Jsme rádi, že se k nám lidé vracejí. To je známka toho, že jsou spokojeni," říká Dvořáček.

V minulosti se u Dvořáčků čepovala Plzeň, pak Ostravar. „Nyní jsme se zase vrátili k Plzni. Když to řeknu na rovinu, tak nás ukecali štamgasti," dodal Dvořáček s tím, že zásadní novinkou je to, že restaurace bude od 1. října nekuřácká.

Restaurace U DvořáčkůOtevírací doba:
Pondělí, úterý, středa, čtvrtek: 11.00 až 22.00
Pátek, sobota: 11.00 až 23.00
Neděle: 11.00 až 21.00

Plzeňská dvanáctka stojí 38 korun
Speciality podniku:
Slepice na paprice s houskovým knedlíkem - 98 korun
Španělský ptáček s basmati rýži –118 korun
Srnčí medailónky na hříbkách a tymiánu, staročeský brambor - 189 korun

Web: www.udvoracku.cz