Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy plánuje v budoucnu jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou, a to bez rozdílu zřizovatele tedy jak na veřejných, tak církevních a soukromých školách.

„K zavedení jednotných přijímacích zkoušek nás vede řada důvodů, jedním z těch zásadních je rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol," řekl ministr školství Marcel Chládek s tím, že zkoušky se budou skládat na středních školách, a to z českého jazyka a matematiky.

Jednotná přijímací zkouška bude podle něj minimální hranicí, která je nutná, aby dítě mohlo studovat střední školu s maturitou.

Školy si budou moci podmínky přijímacích zkoušek ještě upravit, například přidáním zkoušky z jiného předmětu.

Ředitelé: Sjednotí to úroveň vzdělání

Ředitelé ostravských středních škol, učilišť s maturitními obory a gymnázií toto opatření většinou vítají. Podle nich pomůže sjednotit úroveň výuky na základních školách.

„Žáci by měli mít stejné podmínky a standardizované testy pro přijetí na střední školy. Tyto přijímačky by měly zobecnit znalosti žáků tak, aby si třeba někdo neřekl: Budu dobrý horník, živit se rukama, nebudu proto potřebovat matematiku," konstatoval Miroslav Dočkal, ředitel Střední školy technické a dopravní ve Vítkovicích.

S tím, že tyto přijímačky pomohou vyvinout tlak na základní školy, aby sjednotily vzdělávání svých žáků, souhlasí i ředitel Gymnázia Hladnov Daniel Kašička.

„Střední školy si pak budou moci přidat nad rámec další kritéria. Nevím ale, jestli to ředitelé budou chtít komplikovat, aby žáky neodradili. Pomůže to sjednotit vzdělávání, i když podle mě to zkvalitnění výuky nepřinese," uvedl ředitel Kašička.

Kladný přístup k novým přijímačkám zastává například i ředitel Středního odborného učiliště autoopravárenského Richard Veselský.

„Jednotné přijímací zkoušky jsou pozitivní změnou ve školním systému. Maturitní obory byly vždy přeplněné, ačkoliv znalosti studentů neodpovídaly potřebné úrovni. Žáci tak mohli při neúspěchu na jedné škole jednoduše zkusit štěstí někde jinde. Teď se každý dostane spravedlivě na školu podle svých znalostí a schopností," řekl Deníku ředitel středního odborného učiliště v Ostravě-Vítkovicích.

Rodič: Vezme jim to šanci

A co na sjednocené přijímačky říkají rodiče? Těm se moc nepozdávají. Prý to žákům vezme šanci se dostat na učební obory s maturitou.

„Syn nejspíš půjde na gymnázium, protože je to dobrá příprava na vysokou školu. Jednotné přijímací zkoušky se mi moc nezdají. Myslím, že pro gymnázia a lycea by jednotné přijímačky být mohly, ale pro učební obory s maturitou mi to přijde zbytečné. Každý nemusí být nadaný třeba na matiku, ale to neznamená, že není chytrý. Podle mě, když někdo hodlá pracovat rukama, je zbytečné jej takovými přijímačkami stresovat," míní maminka třináctiletého Davida Lenka Ťapťuchová.

Konečné podoby nových přijímacích zkoušek by se na základě výsledků zkušební verze školy mohly dočkat v roce 2016.

Hana OWSIAKOVÁ, Jakub MALCHÁREK